Η μικρή χήνα που δεν ήθελε να περπατάει με ρυθμό - Ειδήσεις Pancreta

Σήμερα θα σας συστήσουμε την Φλωρέτα, που δεν είναι άλλη από τη μικρή χήνα που δεν ήξερε να περπατάει με ρυθμό, σε ένα βιβλίο από τις εκδόσεις Ηλίβατον που αποκτήσαμε πρόσφατα και αγαπήσαμε με την πρώτη ανάγνωση. Συγγραφέας και εικονογράφος ο γνωστός Γάλλος Jean-Francois Dumont ενώ την μετάφραση έκανε η Γεωργία Τσάκωνα.

Από πολύ παλιά, οι χήνες στο αγρόκτημα πηγαίνουν στην λίμνη για το πρωινό τους μπάνιο ακολουθώντας μια ιεροτελεστία. Μπαίνουν στη σειρά, η μία πίσω από την άλλη σαν να κάνουν παρέλαση ακολουθώντας τον Τρύφωνα, που ως αρχηγός του κοπαδιού δίνει το ρυθμό: Ένα-δύο, εν-δυο, ένα-δύο, εν-δυο! 

Ώσπου ξαφνικά: Ένα-δύο, εν-δυο, τακ ένα-δύο, τακ, εν δυο, τακ! Κάτι χαλάει τον ρυθμό και ο Τρύφωνας δίνει εντολή να σταματήσει η παρέλαση. Είναι η Φλωρέτα, η μικρή νεοφερμένη χήνα που χαλάει τον βηματισμό. Ο Τρύφωνας έξαλλος την επιπλήττει και η Φλωρέτα χάνει την μιλιά της και δεν μπορεί να αρθρώσει λέξη. Έτσι την διώχνει από το κοπάδι. Η Φλωρέτα αρχικά υπακούει και απομακρύνεται. Και για πιο λόγο; Επειδή απλώς περπατάει διαφορετικά. Λίγο μετά όμως ξαναπαίρνει το δρόμο για τη λίμνη. Με τα μάτια γεμάτα δάκρυα δοκιμάζει τον βηματισμό όπως εκείνη μπορεί. Στο δρόμο τα υπόλοιπα ζώα του αγροκτήματος την ακολουθούν και έτσι όταν θα φτάσει στο αγρόκτημα είναι επικεφαλής της πιο απίστευτης παρέλασης που έχει δει ποτέ κανείς.

Μια πολύ όμορφη και τρυφερή ιστορία για τη διαφορετικότητα και τη σημασία του να αποδεχόμαστε τον εαυτό μας όπως είναι, χωρίς να προσπαθούμε να αλλάξουμε για να γίνουμε αρεστοί στους άλλους. Χωρίς ίχνος διδακτισμού, το βιβλίο μάς μιλάει για τον σεβασμό προς τους άλλους και για την πίστη μας στον εαυτό μας: ακόμα και αν κάποιοι μας απορρίψουν, θα βρεθούν άλλοι που θα μας αγκαλιάσουν. Καταπληκτική και η εικονογράφηση, που συμπληρώνει αρμονικά το κείμενο και δίνει ένα άρτιο αποτέλεσμα.

Το βιβλίο απευθύνεται σε παιδιά προσχολικής ηλικίας. Ο μικρός μας αναγνώστης έχει γίνει μεγάλος φαν της Φλωρέτας και μου ζήτησε να την πάρουμε και δώρο σε παιδικό πάρτι. Οπότε το προτείνω και εγώ ανεπιφύλακτα. Καλή σας ανάγνωση.

Της Αγγελικής Μποζίκη


Πηγή: dimartblog.com