«Ο Φόβος είναι αμαρτία»: Άγνωστες επιστολές της Φαλάτσι σε ένα βιβλίο - Ειδήσεις Pancreta

«La Paura e un peccato» («Ο Φόβος είναι αμαρτία») είναι ο τίτλος του βιβλίου που πρόκειται να κυκλοφορήσει από τον ιταλικό εκδοτικό οίκο Rizzoli και περιέχει την πιο σημαντική αλληλογραφία της δημοσιογράφου και συγγραφέως Οριάνα Φαλάτσι.

Σύμφωνα με την Corriere della Sera, λίγες ημέρες μετά τον θάνατο και την κηδεία του Αλέκου Παναγούλη, η Ιταλίδα δημοσιογράφος και σύντροφός του γράφει στον σκηνοθέτη Ζιλ Ντασέν: «Mε βομβάρδισαν όπως στο Ανόι. Επί εννέα ημέρες... Κάθε βόμβα ήταν μια κακή είδηση, μια πρόκληση, μια εκδίκηση, μια μαχαιριά στην καρδιά και στο μυαλό μου».

Η εφημερίδα προσθέτει πως η αναφορά της Φαλάτσι ήταν στις κακές σχέσεις με την οικογένεια του ήρωα της ελληνικής αντίστασης, «οι οποίες είχαν γίνει εμφανείς κατά τις ημέρες εκείνες του απέραντου πόνου, όταν η Οριάνα -όπως γράφει στο γράμμα της- βρέθηκε ένα μόλις βήμα πριν την αυτοκτονία».

Η συγγραφέας και δημοσιογράφος με καταγωγή από την Φλωρεντία απαντά επίσης αρνητικά, σύμφωνα με την εφημερίδα, στην πρόταση του Ζιλ Ντασέν να γυρίσει έργο με θέμα τη ζωή και τις ανεξακρίβωτες συνθήκες του θανάτου του Αλέκου Παναγούλη.

Ο ιταλικός Τύπος υπογραμμίζει ότι στο γράμμα αυτό μπορεί κάποιος να διακρίνει «ότι η σπουδαία αυτή γυναίκα βρίσκεται μπροστά σε υπαρξιακό σταυροδρόμι, σ' ένα σημείο στο οποίο συναντώνται η επαγγελματική αξιοπρέπεια, το συναισθηματικό πάθος, υψηλές αρχές, το θάρρος και η αναζήτηση παρηγοριάς».

Το νέο βιβλίο, με εκατόν είκοσι γράμματα, σχεδόν όλα ανέκδοτα, το οποίο κυκλοφορεί δέκα χρόνια μετά τον θάνατο της Φαλάτσι, επιμελήθηκε ο ανιψιός της, Εντοάρντο Πεντράτσι.

Αμέσως μετά την αποφυλάκιση του Αλέκου Παναγούλη, η Φαλάτσι του γράφει: «Θέλω να σε ευχαριστήσω που υπάρχεις, για το ότι κατάφερες να παραμείνεις ζωντανός». Και προσθέτει: «Και η πιο σπουδαία ισορροπία, η πιο εξαιρετική εξυπνάδα χρειάζεται φως, χώρο, αγάπη. Διαφορετικά μαραίνονται, σαν ένα δέντρο που δεν το ποτίζουν με το αναγκαίο νερό. Ελπίζω να μου επιτρέψεις να σου προσφέρω το νερό αυτό».

Στο βιβλίο, που κυκλοφορεί αύριο, Πέμπτη 9 Ιουνίου, περιλαμβάνονται επίσης μεταξύ άλλων, γράμματά της προς τον Πιερ Πάολο Παζολίνι, τον Χένρι Κίσινγκερ, τον Φιντέλ Κάστρο.


Πηγή: tvxs.gr