Δελτίο τύπου σχετικό με την ματαίωση της Καλοκαιρινής Έκθεσης βιβλίου που διοργανώνεται κάθε χρόνο από τον Σύλλογο Εκδοτών και Βιβλιοχαρτοπωλών Ηρακλείου

Η έκθεση βιβλίου, πού διοργανώνει κάθε χρόνο ο Σ.Ε.Β.Η., είναι ένα από τα πλέον παγιωμένα πολιτιστικά δρώμενα του καλοκαιριού στην πόλη μας. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι τις τελευταίες δεκαετίες πραγματοποιείται ανελλιπώς, έχοντας καθιερωθεί στη συνείδηση τόσο του βιβλιόφιλου  κοινού όσο και των επαγγελματιών του χώρου.

Δυστυχώς, φέτος ο Σ.Ε.Β.Η. δεν ήταν πιστός στο ραντεβού του ....... ;;

Ο Δήμος Ηρακλείου με διάφορα τεχνάσματα και προσχώματα, για δεύτερη συνεχή χρονιά, πέρυσι με την κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή πιεστική αλλαγή θέσης της έκθεσης εντός της πλατείας ελευθερίας ( καλοκαίρι 2019 ) και φέτος επικαλούμενος τον  covid-19,  μας εξανάγκασε στην μη πραγματοποίηση της ετήσιας έκθεσης  μας.

Μετά από μια άνευ προηγουμένου καθυστέρηση και κωλυσιεργία, τόσο στις συναντήσεις μας με τους εκπροσώπους της Δημοτικής Αρχής όσο και με την αρμόδια αντιδήμαρχο, η άδεια τελικά εκδόθηκε το μεσημέρι της 8ης Ιουλίου 2020. Οι εργασίες στην πλατεία θα ξεκινούσαν την 10η Ιουλίου 2020

Θέτοντας όρους, όπως την περίφραξη, με ευθύνη μας, του χώρου της έκθεσης στην πλατεία, την συμπλήρωση εντύπου με τα προσωπικά δεδομένα του κάθε επισκέπτη, τη θερμομέτρηση των επισκεπτών της έκθεσης, την αστυνόμευσης της συμπεριφοράς τους.
Και βέβαια  με την απειλή επιβολής υψηλών προστίμων σε ενδεχόμενη μη συμμόρφωση μας με όλα τα παραπάνω, .............. μας εξώθησε στην ακύρωση της φετινής μας Έκθεσης Βιβλίου.

Βέβαια με τα σημερινά υγειονομικά δεδομένα θα έλεγε κάποιος ότι όλα αυτά είναι απαραίτητα και απαιτούμενα.
Όχι, όμως, την περίοδο, που είχε προγραμματιστεί η έκθεση βιβλίου. Δηλαδή από την Τετάρτη 15 Ιουλίου ως και την Κυριακή 2 Αυγούστου, ενάμιση μήνα νωρίτερα. Οπότε και τα μέτρα αυτά κρίνονταν τότε ως υπέρμετρα.

Σημειώνεται ότι παράλληλα με μας, αλλά και σε μεταγενέστερους χρόνους, σε πολλές πόλεις της Ελλάδας γίνονταν και έγιναν εκθέσεις την περίοδο εκείνη, με την απόλυτη προβολή και υποστήριξη της εκάστοτε τοπικής Δημοτικής Αρχής.

Όπως το φεστιβάλ βιβλίου της Θεσσαλονίκης, η έκθεση βιβλίου στα Χανιά το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου με την απόλυτη στήριξη και συνδρομή του Δήμου Χανιών, η έκθεση στο Ναύπλιο στην Εύβοια και σε πολλές άλλες πόλεις της Ελλάδας.

Αντίθετα, η Δημοτική Αρχή του Ηρακλείου με μια πρωτοφανή ευθυνοφοβία έδειξε έλλειψη σεβασμού προς τον Σ.Ε.Β.Η και τα μέλη του, αλλά και τους αναγνώστες και βιβλιόφιλους του Ηρακλείου, καθώς και στους επισκέπτες της πόλης.
Ο Δήμος Ηρακλείου, θέτοντας μας όλα τα παραπάνω εμπόδια και εκφοβίζοντας μας με την «απειλή επιβολής προστίμων», οδήγησε στην ομόφωνη απόφαση των συμμετεχόντων συναδέλφων να ακυρώσουν την έκθεσης βιβλίου για φέτος, με ότι οικονομικές επιπτώσεις συνεπάγει, για εμάς, η απόφαση αυτή.

Κι ενώ εννοείται ότι προέχει η ασφάλεια όλων μας, και εξυπακούεται ότι σεβόμαστε και συμμορφωνόμαστε με τις υποδείξεις των ειδημόνων, προξενεί τουλάχιστον προβληματισμό ότι ο ίδιος ο Δήμος Ηρακλείου δεν συμμορφώθηκε σε πολλές περιπτώσεις (λχ Κηποθέατρο, δημ. Κινηματογράφος και αλλού), με τα όσα από μας ζήτησε επ’ απειλή επιβολής προστίμων.

Και μην αναφερθούμε για το τη γίνεται στις Λαϊκές Αγορές ......

Δεν είναι στις προθέσεις του ΣΕΒΗ να αμφισβητήσει τις αποφάσεις των αρχών.
Ωστόσο θεωρούμε ότι διατηρούμε το δικαίωμα να νοιώθουμε ότι και εφέτος και μάλιστα μεσούσης μιας πολύ δύσκολης οικονομικά και όχι μόνο, για όλους μας περιόδου, ο Δήμος Ηρακλείου στάθηκε και πάλι απέναντι μας.
Θα είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον μια δημόσια τοποθέτηση επ΄ αυτού, την οποία και θα συζητήσουμε εντελώς καλόπιστα.

Τέλος ως σύλλογος ευχαριστούμε όλους τους βιβλιόφιλους για την συμπαράσταση και την στήριξη τους στα βιβλιοπωλεία των μελών του συλλόγου μας και ανανεώνουμε το ραντεβού μας πλέον για το καλοκαίρι του 2021.

Ελπίζουμε.

Το Δ.Σ. του Συλλόγου Εκδοτών και Βιβλιοχαρτοπωλών Ηρακλείου


Πηγή: pancreta.gr