Ο καθένας βιώνει την κρίση με τον τρόπο του. Κάθε νέος κουβαλά μια σκευή από τους γονείς και τις σπουδές του, κουβαλά την αυτοπεποίθηση και τις αμφιβολίες του. Η επαγγελματική κατάρρευση μπορεί να συμπαρασύρει όλα όσα μέχρι τώρα έχει πετύχει. Προπάντων, όμως, διαλύει την εικόνα του στον κόσμο, καθώς και την αυτοεικόνα του. Οι ήρωες του Ανυφαντάκη ελπίζουν σε μια νέα αρχή, έξω από την Ελλάδα. Αντίθετα αυτό που εισπράττουν είναι μιζέρια και -ακόμα χειρότερο- απόρριψη. Είναι συγκλονιστικό να διαπιστώνεις πως δεν σε χρειάζεται κανείς.  

Όταν ένα πτώμα πέφτει από τον ουρανό -κυριολεκτικά- στη γειτονιά τους ο αφηγητής που πριν εργαζόταν ως δημοσιογράφος μετατρέπεται εκ νέου σε ερευνητή της ζωής και των συνθηκών θανάτου του θύματος. Ποιος ξέρει; Ίσως, αν βρει τι συνέβη, να γίνει ξανά κάποιος, ή ίσως ανακαλύψει από την αρχή τον εαυτό του.

Ο ήρωας του Ανυφαντάκη δεν καταγγέλλει, αν και θα μπορούσε.  Απεναντίας αποφασίζει να σηκώσει το μεγάλο βάρος των ευθυνών για την κακή του μοίρα, αν και βάσιμα θα μπορούσαμε να πούμε πως και αυτό είναι μια υπεκφυγή από την ενοχή για ευθύνες που δεν ανέλαβε όταν έπρεπε, στα καλά ανέφελα χρόνια. Οι ιστορίες που αναθυμάται -που γεμίζουν το μυθιστόρημα χωρίς να ξεστρατίζουν τον αναγνώστη από την κύρια πλοκή- το μόνο που κάνουν είναι να πιέζουν τη μια μέρα πάνω στην άλλη και να τον οδηγούν από το ένα αδιέξοδο στο επόμενο.

Μέχρι τώρα ο Ιάκωβος Ανυφαντάκης είχε δοκιμαστεί σε μικρότερα κείμενα. Τα διηγήματα του, άλλωστε, είχαν διακριθεί και απασχολήσει τον κόσμο της λογοτεχνίας. Τώρα μας αποκαλύπτεται μ΄ ένα εκτενέστερο έργο και φαίνεται να διαθέτει την ίδια άνεση χειρισμού στο υλικό του.

Το Σάββατο 22 Φεβρουαρίου, στις 7 το απόγευμα θα συναντήσουμε τον Ιάκωβο Ανυφαντάκη στο βιβλιοπωλείο Αναλόγιο. Για τον ίδιο και το έργο του θα μας μιλήσει η συντοπίτισσα μας συγγραφέας Νίκη Τρουλλινού. Ο συγγραφέας θα μιλήσει για το βιβλίο του καθώς και για το μεγάλο πρόβλημα του brain drain. 

 ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο Ιάκωβος Ανυφαντάκης γεννήθηκε στο Ηράκλειο το 1983 και σπούδασε Κοινωνική Θεολογία στην Αθήνα. Για το πρώτο του βιβλίο "Αλεπούδες στην πλαγιά" (εκδόσες Πατάκη, 2013), ήταν υποψήφιος για το Κρατικό Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Συγγραφέα και το Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου στην Πεζογραφία του περιοδικού "Ο Αναγνώστης". Διηγήματά του έχουν διακριθεί σε λογοτεχνικούς διαγωνισμούς (Hotel Μετανάστευση, Β΄Διαγωνισμός Δημήτρης Βικέλας), έχουν δημοσιευθεί σε περιοδικά (Εντευκτήριο, Πλανόδιον, The Books Journal) καθώς και στον συλλογικό τόμο "Είμαστε όλοι μετανάστες" (εκδόσεις Πατάκη, 2007).


Πηγή: pancreta.gr