Απόσπασμα από το «Γεννημένος Λούζερ» / Της Ειρήνης Δερμιτζάκη από τις Εκδόσεις Εύμαρος - Ειδήσεις Pancreta

Το Γεννημένος Λούζερ είναι ένα σύγχρονο μυθιστόρημα της Κρητικιάς Ειρήνης Δερμιτζάκη που μόλις κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Εύμαρος. Η ιστορία, διαδραματίζεται στο Σκορποχώρι, ένα φανταστικό χωριό που βρίσκεται ανάμεσα στη Σητεία και την Ιεράπετρα. Ο Μανούσος ο κεντρικός ήρωας, δεν είναι το πρότυπο της κρητικής λεβεντιάς, αλλά ένα μικροκαμωμένο παιδί με γυαλιά πατομπούκαλα που οι συμμαθητές του εκτονώνουν πάνω του όλα τους τα απωθημένα. Η ομορφιά του κρητικού τοπίου με τα μανουσάκια και τα μουρέλα, τους δρόμους να μοσχοβολάνε κανέλα απο τα καλιτσούνια και τα παιδιά να παίζουν μακριά γαϊδούρα στήνουν το σκηνικό του βιβλίου. Ο Μανούσος ενηλικιώνεται, μέσα από κωμικοτραγικές καταστάσεις, προσπαθόντας να σταθεί στα πόδια του και και παλεύοντας να ορθοποδήσει από τις τρικλοποδιές που βάζει κάθε μικρή κοινωνία σε όσους για οποιαδήποτε λόγο ξεχωρίζουν από το σύνολο.

Ακολουθεί απόσπασμα του βιβλίου από την αλληλογραφία που ανταλλάσσει με τη γιαγιά του την Κατίνα, ενόσω είναι φαντάρος τη δεκαετία του 80’. Η γιαγιά του, είναι ο μοναδικός χαρακτήρας σε όλο το βιβλίο που εκφράζεται μέσα από την κρητική διάλεκτο.

Τετάρτη, 5 Ιουλίου 1989

Αγαπητοί γιαγιά και πατέρα,

σας γράφω δυο λόγια να σας πω τα νέα μου. Είμαι στα Χανιά και την περισσότερη μέρα την περνάω στη λέσχη, να βοηθάω τους μάγειρες. Έμαθα πώς να φτιάχνω φασολάδα, γιουβαρλά­κια και τουρλού. Είναι ωραία στο μαγειρείο, γιατί τρώω καλά. Προχθές τηγανίζαμε πατάτες και έσκασε μια φιάλη υγραερί­ου, αλλά ευτυχώς εγώ ήμουν πιο μακριά και δεν έπαθα πολλή ζημιά. Ο αρχιμάγειρας με σήκωσε στις πλάτες και με έβγαλε από την κουζίνα. Εκάηκε το μέτωπό μου και λίγα μαλλιά, αλλά ευτυχώς δεν έσπασα τα γυαλιά μου.

Δεν έχω λεφτά να ’ρθω να σας δω κι όταν έχω άδεια κάθομαι στο στρατόπεδο και κοιμάμαι ή πάω στο ΚΑΨΙΜΙ να βλέπω που παίζουνε τάβλι.

Στη Χίο έκανα έναν καλό φίλο, τον Αργύρη, αλλά τώρα αυτόν τον έστειλαν στο Μεσολόγγι. Μου χρωστάει χίλιες δραχ­μές δανεικά και μόλις μου τα στείλει με το ταχυδρομείο, αν πάρω άδεια, θα έρθω στο χωριό.

Συνήθισα να είμαι φαντάρος και δεν κλαίω πια το βράδυ, ούτε λιποθυμώ.

Γιαγιά μου, έμαθα πως κατάφερε τελικά ο Μητσοτάκης να σχηματίσει κυβέρνηση και στεναχωρέθηκα. Ελπίζω να είσαι καλά.

Μανούσος         

Παρασκευή 28 Ιουλίου 1989

 

Και η απάντηση της γιαγιάς του

Μανούσο,

πως διάολο ήκαμές το και εμιζερώθηκες1με τη φιάλη; Ουαί και αλίμονό σου και χαλάσεις τα γυαλιά σου παράουρο2κοπέ­λι. Ήμαθες να φτιάχνεις φαγιά και έπαε δεν ήπιανε το ζουγλό σου να πλύνει ένα πιάτο στη γούρνα.

Δεκάρα δεν έχω να σου πέψω, γιατί εψοφήσανέ μου εφτά κουνέλια και δε γατέω ίντα δαίμονα επάθανε. Το ’πα και του κυρού σου και μου πε ίντα τα θες τα λεφτά, αφού ετελειώσανε οι μέρες και θα γιαγύρεις στο χωριό.

Ανέ δεις το χιλιάρικο του φίλου σου να ’πομείνω με ένα μάτι. Δε σου ’πα να μη δίνεις του αγγέλου σου νερό; Σου περισσεύ­ανε, ωρέ μούσκαρε,3τα χιλιάρικα;

Επιτρέπεται ωρέ να κλαις; Ανάθεμα να ’χεις που μας ερεζί­λεψες στον ξένο ντόπο.

Δε γατέω ίντα να γενώ4 και πού να πάρω από ντα γενίκανε οι εκλογές. Που να ’χει το χίλιω ντο ανάθεμα ο Κοσκωτάς κι όλο ντου το σόι. Απού να μη λιώσουνε τα κόκκαλά ντου, απού κατάστρεψε το ΠΑΣΟΚ. Εβγήκε οπροχθές ο γείτονας ο Παντελάκης και μου λέει εξύπνησες Κατίνα; Έβγα να δεις τον ήλιο, απού δεν είναι μπλιο5 πράσινος. Απού να πρασινίσει το σκώτι6 σου, του ’πα. Άντι να ξανοίγεις να μαζέψεις την πουταναρίνα την κόρη σου, θωρείς τον ήλιο, κακομοίρη λούτε.7 Ίντα άλλο να σου πω; Ότι πήγανε ντελόγο8 και βάψανε την κοινότητα μπλε; Απού να μπλαβίσει ολονώ η μούρη.

Ξάνοιξε να απολυθείς ογλήγορα, γιατί εζουγλαθήκανε9 τα χέρια μου και ο κύρης σου δε μπορεί αμοναχός να παλεύει με τα χωράφια. Δε γούζεται10, μα γατέω ντο πως δεν έχει μπλιο ανάκαρα.11

Η γιαγιά σου Κατίνα.

Κρητικό λεξικό:

1.εμιζερώθηκες: τραυματίστηκες

2.παράουρο: χαζό

3.μούσκαρε: μοσχάρι

4.γενώ: γίνω

5.μπλιω: πια

6.σκώτι: συκώτι

7.λούτος: αρσενικό γουρούνι, χοίρος

8. ντελόγο: αμέσως

9. εζουγλάθηκα: τραυματίστηκα από την πολύ κούραση

10.γούζομαι: διαμαρτύρομαι

11.ανάκαρα: κουράγιο, αντοχή

Βιογραφικό

Η Ειρήνη Δερμιτζάκη γεννήθηκε το 1982 στη Σητεία. Σπούδασε Θέατρο στην Ελλάδα και Κινηματογράφο στο Λονδίνο. Το 2018 ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στη Δημιουργική Γραφή στην Αγγλία. Τα έργα της «Ορνιθοφοβία» και «Αντζελέτα και Ετελβίνα» (υπό την αιγίδα του υπουργείου πολιτισμού της Μεγ. Βρετανίας) έχουν ανέβει σε θέατρα του Λονδίνου. Έχει γράψει σενάρια για ταινίες μικρού μήκους και διηγήματα που διακρίθηκαν σε διαγωνισμούς και έχουν εκδοθεί από διάφορους εκδοτικούς οίκους. Έχει επίσης συμμετάσχει στο συλλογικό μυθιστόρημα Η κατάρρευση από τις εκδόσεις Παράξενες Μέρες. Το 2017 κυκλοφόρησε η συλλογή διηγημάτων της Αυτό που δεν γνωρίζω ακόμα από την Anima εκδοτική. Το Γεννημένος Λούζερ είναι το πρώτο της μυθιστόρημα.

Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Εύμαρος

Μορφή: Μαλακό εξώφυλλο

Αριθμός σελίδων: 324

Κωδικός ISBN-10: 6185162539

Κωδικός ISBN-13: 9786185162535

Διαστάσεις: 21×14 εκ.


Πηγή: pancreta.gr