Το Ηράκλειο του Καζαντζάκη κι ένα βιβλίο που έρχεται - Ειδήσεις Pancreta

Σε λιγότερο από τρία τέταρτα είχε φτάσει στο Ηράκλειο. Πάρκαρε στην Καινούργια Πόρτα και ξεκίνησε με τα πόδια. Ανέβηκε στα ενετικά τείχη και συγκεκριμένα στον Προμαχώνα Μαρτινέγκο, το ψηλότερο σημείο της πόλης. Αντίκρισε τον απλό τάφο με τον ξύλινο σταυρό. Στην επιγραφή διάβασε:
«Δεν ελπίζω τίποτα, δε φοβούμαι τίποτα, είμαι λέφτερος»
Πήρε μια βαθιά ανάσα θάρρους κι ελευθερίας. Ένιωθε δυνατή σαν πέτρα και ευαίσθητη σαν τα φυλλαράκια των θάμνων που περιστοίχιζαν το μνημείο και θρόιζαν απαλά στον αέρα. Ήταν γεμάτη μελανιές κι όμως στεκόταν στα πόδια της, επαναλάμβανε με κάθε κλικ του κλείστρου της μηχανής της. Η θέα ήταν ανεξάντλητη. Και η γαλήνη που μπορούσες να βρεις μέσα σου επίσης. Έστω η εφήμερη γαλήνη.
«…πόσο απλό και λιτό πράγμα είναι η ευτυχία: ένα ποτήρι κρασί, ένα κάστανο ψητό, ένα άθλιο μικρό μαγκάλι, ο ήχος της θάλασσας. Τίποτα άλλο».
Άφησε πίσω της τον τάφο του Καζαντζάκη και κατηφόρισε προς το κέντρο από στενά που ξεδιπλώνονταν σα φίδια πλάι στη μεγάλη Έβανς. Μετά βίας χωρούσαν δυο άνθρωποι στο φάρδος τους κι αυτοί μονάχα αν περπατούσαν αγκαζέ. Μικροσκοπικές αυλές, ορφανές μπαλκονόπορτες, παραθυρόφυλλα που μισοέκρυβαν μελαμψά πρόσωπα και επινοούσαν ζωές από το μηδέν στα ανήλιαγα καμαράκια. Επιχείρησε να συνδυάσει ό,τι έβλεπε με ό,τι είχε διαβάσει στον “Καπετάν Μιχάλη”. Αντίκρισε τον πολεμιστή με το παρουσιαστικό ενός αγριεμένου Άγιου Μηνά καβάλα στη φοράδα του, μαυροντυμένο κι αξύριστο να περιδιαβαίνει αγέλαστος τα σοκάκια και να κυνηγά αγάδες και μπέηδες κραδαίνοντας το βούρδουλα στους φτωχομαχαλάδες. Ελευθερώθηκε η Κρήτη καπετάνιο, ψιθύρισε. Οι οπλές του αλόγου ξεμάκρυναν και βρέθηκε μπροστά στο άγαλμα του Ερωτόκριτου και της Αρετούσας.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ στο Ηράκλειο του ΝΙΚΟΥ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ • απόσπασμα από το τρίτο μου βιβλίο που θα κυκλοφορήσει την άνοιξη.

Αφροδίτη Φραγκιαδουλάκη

Βιογραφικό

Η Αφροδίτη Φραγκιαδουλάκη κατάγεται από το Ηράκλειο, κυκλοφορούν δυο βιβλία της, «το ραντεβού» και η «Κερασία», ενώ έπεται το τρίτο της μυθιστόρημα. Έχει γράψει ακόμα μια ανέκδοτη συλλογή με μικρά ποιήματα και χαϊκού. Πολλά διηγήματά της έχουν δημοσιευτεί στον ημερήσιο και διαδικτυακό τύπο. Διατηρεί ένα μπλογκ τέχνης, το afroui • me & myself (afrouif.tumblr.com) και μια καλλιτεχνική στήλη (afrouiσματα) σε λογοτεχνική ιστοσελίδα. Τη βρίσκετε στο Twitter ως @afroui και στο Facebook με το όνομά της.


Πηγή: pancreta.gr