Παρουσίαση Βιβλίου Δώρας Μέντη - Ειδήσεις Pancreta

Το Γλωσσάριο των Ανθέων, Ανθολογία Ποιημάτων για Λουλούδια εν Ανθηρώ Έλληνι Λόγω

Σας προσκαλούμε στην παρουσίαση του βιβλίου της Δώρας Μέντη: Το Γλωσσάριο των Ανθέων,  Ανθολογία Ποιημάτων για Λουλούδια εν Ανθηρώ Έλληνι Λόγω, με 24 ακουαρέλες της Αρετούσας Ιερωνυμάκη, εκδόσεις «Πικραμένος», Σεπτέμβριος 2018.

Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2018 και ώρα 19:00, στο Επιμελητήριο Ηρακλείου-Αίθουσα Καστελλάκη.

Στο βιβλίο 100 ποιητές μέσα από 200 ποιήματα δημιουργούν μία θεματική ανθολογία γύρω από την ανύπαρκτη, εκδοτικά, ελληνική ανθογραφική παράδοση, τη γλώσσα των ανθών και τη γλώσσα του σώματος, αλλά και την ομορφιά και τη δημιουργικότητα που διαθέτει ακόμα η φύση.

Στην παρουσίαση Χαιρετισμό θα απευθύνουν οι:

Στέργιος Πυρίντσος, καθηγητής Βιολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης. Επιστημονικά υπεύθυνος Βοτανικού Κήπου Πανεπιστημίου Κρήτης και Κατερίνα Κόπακα, καθηγήτρια Προϊστορικής Αρχαιολογίας, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης. Μέλος  Δ. Σ. Βοτανικού Κήπου Πανεπιστημίου Κρήτης

Για το Γλωσσάριο θα μιλήσουν oι:

Αντώνης Καρτσάκης, φιλόλογος, δρ. Φιλολογίας Πανεπιστημίου  Κρήτης. Συγγραφέας, η Αρετούσα Ιερωνυμάκη, εικαστικός και η Βαρβάρα Ρούσσου, φιλόλογος στο Πειραματικό Λύκειο Ηρακλείου, δρ. νεοελ. Φιλολογίας ΕΚΠΑ, δρ. τμήματος θεωρίας και ιστορίας της τέχνης ΑΣΚΤ

Ποιήματα θα διαβάσει η Πρωτογεράκη Νίκη, φιλόλογος

Μουσικός επίλογος από Μαθητές του Πειραματικού Λυκείου Ηρακλείου, σε μουσική διδασκαλία Τσιραμπίδου Ελπίδας,

Αντιφώνηση-Ευχαριστίες από τη συγγραφέα

Την παρουσίαση συντονίζει η εκπαιδευτικός Αγγελική Ζαχαράτου

Σύντομο Βιογραφικό Δώρας Μέντη

Η Δώρα Μέντη γεννήθηκε και μεγάλωσε στα Κήθυρα. Διδάσκει νεοελληνική φιλολογία στο Τμήμα Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Έγραψε τέσσερα βιβλία με αντικείμενο την ελληνική λογοτεχνία του εικοστού αιώνα: Μεταπολεμική πολιτική ποίηση (1995), Ο προσωπικός μύθος. Ένα ερμηνευτικό κλειδί για την ποίηση του Μ. Σαχτούρη (2004), Πρόσωπα και προσωπεία (2007), Η Αθήνα από τον 19ο στον 20ό αιώνα (2018). Έχει επιμεληθεί τρεις ανθολογίες κριτικών κειμένων για μεταπολεμικούς ποιητές, τη θεματική επίτομη έκδοση Η Αθήνα από τον 19ο στον 21ο αιώνα (2009) και την ποιητική ανθολογία Και με τον ήχον των για μια στιγμή επιστρέφουν... (2016).


Πηγή: pancreta