Ο Χρήστος Σπυρόπουλος με τα «Ημερολόγια καταστρώματος» στο Αναλόγιο - Ειδήσεις Pancreta

Η συλλογή ποιημάτων του Χρήστου Σπυρόπουλου αποτελεί το ημερολόγιο καταστρώματος του ατμόπλοιου Φολέγανδρος. Η συλλογή είναι μια παράσταση με λίγα λόγια και πολλές σιωπές. Ο καπετάνιος και ο νεαρός Μάνθος συζητούν, θυμούνται και επιθυμούν. Η μοναξιά του καθενός μετατρέπεται σε μαζί. Όλο το σκηνικό συμμετέχει στην εικονοποιΐα του Σπυρόπουλου. Οι γλάροι, το κύμα, οι παλιές φωτογραφίες και φυσικά το καράβι.

Η εικόνα του παππού κρεμασμένη στο καρφί της σημαδεύει το διάλογο των γενεών. Οι γενιές ανταλλάσουν την αγωνία τους. Η παλιά αναμετριέται με τις μνήμες της και τα κέρδη της είναι η εμπειρία. Η νέα είναι βέβαια ορμητική, μα όλο ρωτά. Σ’ αυτό το ταξίδι που όλα αλλάζουν μόνη σταθερή είναι η πορεία. Αλλά ποιος είναι ο προορισμός; Είναι η Κρήτη; Είναι μια ουτοπία;     

Ο Χρήστος Σπυρόπουλος γεννήθηκε το 1970 στο Esslingen της Γερμανίας. Το 1980 εγκαθίσταται με την οικογένεια του στη Δράμα. Νοσταλγώντας τον παππού του, του γράφει ένα γράμμα. Από τότε δεν σταμάτησε να γράφει έως και σήμερα. Υπήρξε για είκοσι και πλέον χρόνια μετανάστης. Το 2012 επιστρέφει στην επαρχιακή πολιτεία των παιδικών του χρόνων αναζητώντας το πέρας των λέξεων. Εδώ και έξι χρόνια εργάζεται στη Δράμα και ζει στο Ηράκλειο της Κρήτης.

Η εκδήλωση που διοργανώνεται από τις εκδόσεις Σαιξπηρικόν και το βιβλιοπωλείο Αναλόγιο θα γίνει την Τετάρτη 31 Οκτωβρίου στις 7.00 το απόγευμα στο χώρο του βιβλιοπωλείου (Ρούσου Χούρδου 8). Για το βιβλίο θα μιλήσει ο κριτικός λογοτεχνίας και ποιητής Ζαχαρίας Κατσακός.  Αποσπάσματα θα διαβάσει ο Αντώνης Περαντωνάκης.


Πηγή: pancreta