Στο φως ανέκδοτα και άγνωστα κείμενα της Διδώς Σωτηρίου - Ειδήσεις Pancreta

Όλα τα κείμενα πρόκειται να συγκεντρωθούν σε τόμο που θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Κέδρος, το 2019. Τι λέει στο NEWS 24/7 ο ανιψιός της και δικαιούχος του έργου της Νίκος Μπελογιάννης

Ανέκδοτα ή άγνωστα σημειωματάρια, ημερολογιακές σκέψεις και διαλέξεις για το ρόλο του συγγραφέα και τη σχέση του με το κοινό της Διδώς Σωτηρίου πρόκειται να συγκεντρωθούν σε τόμο που θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Κέδρος, το 2019. Ο ανιψιός και δικαιούχος του έργου της Νίκος Μπελογιάννης, γιος του «ανθρώπου με το γαρύφαλλο» Νίκου Μπελογιάννη που εκτελέστηκε το ’52 στο Γουδή και της αγωνίστριας δημοσιογράφου Έλλης Παππά, τις τελευταίες 15 μέρες βρίσκεται καθημερινά στο ΕΛΙΑ για τον εντοπισμό και την πρώτη καταγραφή και του πολύτιμου υλικού, παρ’ότι την αρχική ταξινόμηση η βιβλιοθηκονόμος Σοφία Μπόρα.

«Είναι πάρα πολύ το υλικό και προέρχεται από τα κιβώτια στο σπίτι της Διδώς στα Ανω Ιλίσια, κυρίως. Θα χρειαστούν τουλάχιστον ακόμη 15 μέρες για να εντοπίσεις τις θέσεις των χειρογράφων στον ΕΛΊΑ. Έχει παρά πολύ δουλειά ακόμα, δεν είναι για αύριο». Έχει υπολογίσει μέχρι στιγμής ο Ν.Μπελογιάννης ότι υπάρχει υλικό γύρω στις 150 θέσεις,«είτε πρόκειται για μια παράγραφο είτε για 6 σελίδες». Θα ανακαλύψουμε, χάρη σε αυτά τα χειρόγραφα, μια άγνωστη πλευρά της στρατευμένης συγγραφέως των «Ματωμένων Χωμάτων»; «Στα κείμενα αυτά είναι , τρόπον τινά, η Διδώ ως θεωρητικός της λογοτεχνίας», απαντά στο NEWS247 ο ανιψιός της.

Το υλικό βρέθηκε σε κιβώτια και πατάρια, ή ακόμα και μέσα σε τοίχους, στους τόπους διαμονής της διωκόμενης Διδώς Σωτηρίου , στην οδό Κοδριγκτώνος, στην Κυψέλη,στην οδό Υφασίου στα Άνω Ιλίσια και στα Βασιλικά Ιστιαίας στη Βόρεια Ευβοια . Απο εκεί έπαιρνε το ΚΤΕΛ ο νεαρός Μπελογιάννης που τότε μεγάλωνε με τη θεία του Διδώ , μια κι η μητέρα του ήταν φυλακισμένη, για να κρύψει σε θυρίδα που διατηρούσε στο υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας τα χειρόγραφά της. «Μόλις τέλειωνα ξανάπαιρνα αυθημερόν το λεωφορείο και επέστρεφα. Η Διδώ, από το ’30 και μετά, οπότε η Αριστερά είναι υπό διωγμό, πραγματικά εξάντλησε την επινοητικότητά της στην εξεύρεση κρυπτών. Στο σπίτι της στην Κοδριγκτώνος είχε κρύπτη σε ένα σκρίνιο με δυο πάτους».

Την ανασύνθεση του βιβλίου και τη συνολική επιμέλεια του ανέκδοτου υλικού θα αναλάβει η ομότιμη καθηγήτρια νεοελληνικής λογοτεχνίας Έρη Σταυροπούλου. Η έκδοση θα συμπίπτει με την επέτειο 15 χρόνων από το θάνατο της Διδώς Σωτηρίου. Θα είναι το πέμπτο βιβλίο που θα κυκλοφορήσει μετά τον θάνατό της. Έχουν προηγηθεί η συλλογή διηγημάτων «Τυχαίο συναπάντημα και άλλες ιστορίες» (2004), τα μυθιστορήματα «Τα παιδιά του Σπάρτακου» (2011), «Ηλέκτρα» (2014) και η μελέτη «Τα πρώτα βήματα του Ψυχρού Πολέμου»(2009), τα χειρόγραφα της οποίας βρέθηκαν εγκιβωτισμένα σε τοίχο κατοικίας της (όλα τα βιβλία κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Κέδρος).

Συντάκτης: Ιωάννα Κλεφτόγιαννη


Πηγή: news247