Η ποίηση είναι για τους ευφυείς ή για τους τρελούς; - Ειδήσεις Pancreta

Η Νάνσυ Γιοβάνογλου μας πρωτοσυστήθηκε το 2017, μέσα από την πρώτη της, ποιητική συλλογή με τίτλο «Ατροφικές Συνειδήσεις».

Ας γνωρίσουμε την Νάνσυ Γιοβάνογλου μέσα από μια συνέντευξη που παραχώρησε στο oidikesmoustigmes.gr. Ένα νέο κορίτσι που τελευταία συνεργάζεται και με το pancreta.gr και την ευχαριστούμε ιδιαίτερα.

Η Νάνσυ Γιοβάνογλου γεννήθηκε στα Χανιά της Κρήτης το 1991. Σπούδασε Φιλολογία στο Πανεπιστήµιο Κρήτης (Ρέθυµνο), ενώ στη συνέχεια εξειδικεύτηκε πάνω στην ειδική αγωγή και τις µαθησιακές δυσκολίες. Το πάθος της και η βασική προτεραιότητά της, όλα αυτά τα χρόνια, δεν έπαψε να είναι η συγγραφή ποιηµάτων. Η ποιητική της συλλογή, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πηγή. 
 
1. Ποια είναι η Νάνσυ Γιοβάνογλου και με τι ασχολείται; 
Γεννήθηκα και μεγάλωσα στα Χανιά, ενώ στη συνέχεια σπούδασα Φιλολογία, στο Πανεπιστήμιο του Ρεθύμνου. Τα τελευταία δύο χρόνια ζω και εργάζομαι στο Ηράκλειο, όπου ολοκλήρωσα κι ένα ετήσιο πρόγραμμα μετεκπαίδευσης στην ειδική αγωγή και στις μαθησιακές δυσκολίες. 
 
2. Ποια ήταν η αφορμή ή το έναυσμα για να ασχοληθείς με την ποίηση και σε ποια ηλικία; 
Δεν υπήρξε συγκεκριμένη αφορμή, απλά εκεί γύρω στα 18, ξεκίνησα να καταγράφω τα συναισθήματά μου στο χαρτί. Δε νομίζω ότι ήταν ποίηση αυτά που έγραφα τότε· πιο πολύ συνέδεα λέξεις προσπαθώντας ν’ αποτυπώσω αυτά που ένιωθα. Στην πορεία και λόγω σχολής, αφότου επέλεξα τον Νεοελληνικό τομέα, ως εκ των πραγμάτων, διάβαζα όλο και περισσότερες ποιητικές συλλογές οπότε έπαιξε κι αυτό καθοριστικό ρόλο. 
 
3. Πως πήρες την απόφαση να προσεγγίσεις έναν εκδοτικό οίκο και να εκδώσεις τελικά την πρώτη σου ποιητική συλλογή; 
Πέρυσι, ένιωσα την ανάγκη να δείξω σε κάποιον «ειδικό» κάποια ποιήματα, όχι όμως με σκοπό να εκδοθούν· αυτό φάνταζε όνειρο, δεν πίστευα ότι θα συνέβαινε ποτέ. Πιο πολύ ήθελα ν’ ακούσω τη γνώμη τους πάνω στο έργο μου και τις συμβουλές τους, έτσι ώστε να διορθώσω και να εξελίξω τη γραφή μου. Όταν όμως, ο εκδοτικός απάντησε θετικά κι έδειξε από την πρώτη στιγμή ν’ αγκαλιάζει την προσπάθεια μου, τότε το όνειρο της έκδοσης, έγινε πραγματικότητα. 
 
 
4. Πόσο χρόνο σου πήρε για να ολοκληρώσεις την ποιητική συλλογή «Ατροφικές Συνειδήσεις»; 
Γύρω στους τρεις μήνες, καθώς ορισμένα από τα ποιήματα ήταν ήδη «έτοιμα», οπότε πέρασαν μία δεύτερη επεξεργασία κι έπειτα τα ενσωμάτωσα στο βιβλίο. 
 
5. Πώς αισθάνθηκες όταν πήρες στα χέρια σου και είδες πλέον τυπωμένη, αυτή τη συλλογή; 
Αυτή ήταν μία από τις μαγικότερες στιγμές που έχω ζήσει. Από τη μία ένιωσα χαρά, περηφάνια και συγκίνηση, αλλά από την άλλη, με κυρίευσε κι ένα γλυκύτατο άγχος, στη σκέψη ότι όλοι θα μπορούσαν πλέον να διαβάσουν τις σκέψεις μου! 
 
6. Ποιες οι αντιδράσεις από την οικογένεια σου και τα αγαπημένα σου πρόσωπα όταν έμαθαν ότι θα εκδώσεις την πρώτη σου ποιητική συλλογή; 
Αυτή ήταν η πιο αστεία στιγμή! Θα θυμάμαι κάθε τους αντίδραση ξεχωριστά, διότι κανείς δεν ήξερε ότι έγραφα. Δεν είχα πει σε κανέναν ότι τόσα χρόνια έγραφα ποιήματα, οπότε όταν ξαφνικά μια μέρα τους ανακοίνωσα ότι «θα εκδοθεί μία μου ποιητική συλλογή» είχαν πάθει όλοι ένα μίνι σοκ! Μετά ακολούθησαν τα δάκρυα, η χαρά, τα γέλια και τα συγχαρητήρια! 
 
7. Πως προέκυψε ο τίτλος «Ατροφικές Συνειδήσεις»; 
Σκεπτόμουν, πως οι περισσότεροι άνθρωποι τη σημερινή εποχή, δεν αφιερώνουν τον απαιτούμενο χρόνο για να κατανοήσουν τόσο τον εαυτό τους και τα συναισθήματά τους, όσο και να καλλιεργήσουν τη σκέψη τους, φιλτράροντας όλα όσα συμβαίνουν γύρω τους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, οι συνειδήσεις μας ν’ ατροφούν και να χάνουμε ακόμη και το ίδιο το νόημα της ζωής. 
 
8. Θα έγραφες κάποιο λογοτεχνικό βιβλίο ή προτιμάς μόνο να τα διαβάζεις; 
Όχι δε θα έγραφα. Διαβάζω περιστασιακά κάποια· κυρίως απολαμβάνω να διαβάζω ποιητικές συλλογές. 
 
9. Υπάρχουν επόμενα ποιητικά σχέδια; 
Ναι! Έχω ήδη στο μυαλό μου πως θέλω να είναι το επόμενο βιβλίο και θα δουλέψω πολύ σκληρά, ώστε να το πετύχω. 
 
10. Ποιοι οι αγαπημένοι σου ποιητές και συγγραφείς; 
Αγαπημένοι ποιητές είναι ο Καβάφης, ο Καρυωτάκης, η Πολυδούρη, ο Λειβαδίτης , ο Μπωντλαίρ κι άλλοι πολλοί. Από συγγραφείς ξεχωρίζω την Τζίλιαν Φλιν και τον Αύγουστο Κορτώ. 
 
11. Πως και πότε ξεκίνησε η συνεργασία σου με τη σελίδα pillowfights.gr; 
Ξεκίνησε τον Σεπτέμβρη του 2017, όταν έστειλα να αξιολογήσουν ένα άρθρο μου, προκειμένου να ενταχθώ στην ομάδα. Με επέλεξαν και κάπως έτσι κατάφερα κι έγινα pillowfighter! 
 
12. Ασχολείσαι με τα social media και αν ναι που μπορεί να σε βρει κάποιος; 
Ασχολούμαι κυρίως με το instagram, αν και διατηρώ σε όλα τα social media λογαριασμούς. Οπότε, αν θέλει κάποιος να με βρει μπορεί να με ψάξει στο instagram με το όνομα nancy_y0 ή στο atrofikes_sineidiseis!

Πηγή: oidikesmoustigmes.gr