Η ΣΟΦΙΑ ΝΙΚΟΛΑΙΔΟΥ ΣΤΟ ΑΝΑΛΟΓΙΟ - Ειδήσεις Pancreta

Για δεύτερη χρονιά η συγγραφέας Σοφία Νικολαΐδου επισκέπτεται το Ηράκλειο και το Αναλόγιο. Καλεσμένη από το Πειραματικό Λύκειο της πόλης μας και τον δραστήριο Όμιλο Λογοτεχνίας του σχολείου θα παρουσιάσει το νέο της μυθιστόρημα “Στο τέλος νικάω εγώ” που εκδόθηκε από το “Μεταίχμιο”. 

Πρόκειται για μια νοηματική συνέχεια με τα προηγούμενα βιβλία της “Απόψε δεν έχουμε φίλους” και “Χορεύουν οι ελέφαντες;”. 

Στο κάδρο βρίσκεται πάλι η Θεσσαλονίκη, μιας και αποτελεί πεδίο όλων των αλλαγών και των αναταράξεων που γέννησε η νεοελληνική ιστορία. Η περιπόθητη πόλη βοηθά την συγγραφέα –καθώς είναι η γενέτειρα της και η πόλη όπου ζει και εργάζεται- να δείξει πώς η ιστορία επηρεάζει και ανατρέπει τις ζωές των απλών ανθρώπων.

Επειδή σε όλα τα βιβλία της το παιχνίδι με την Ιστορία είναι συνεχές μπορούμε να ανιχνεύσουμε ακριβώς στο παρελθόν τα γεγονότα εκείνα που οδήγησαν στη σημερινή ζοφερή εικόνα της χώρας. Το πραγματικό συνεχές συνίσταται στις παθογένειες της ελληνικής κοινωνίας, που μας πάνε πολύ πίσω στην Ιστορία, ακόμα στον 19ο αιώνα.

Πρωταγωνιστεί και πάλι η νέα γενιά κουβαλώντας όσα την έχει προικίσει η κολοβή ελληνική  εκπαίδευση. Η συγγραφέας εμμένει σε αυτό αφήνοντας να αποκαλυφθούν οι απόψεις της για την παρεχόμενη παιδεία στον τόπο μας, αλλά και για το προσωπικό της.

Ταυτόχρονα θα μπορούσαμε να εντάξουμε το μυθιστόρημα αυτό της Νικολαΐδου στην αυθαίρετη κατηγορία της “λογοτεχνίας για την κρίση”. Οι νεαροί ήρωες του βιβλίου βρίσκονται υπ' ατμόν. Όλοι αναζητούν διόδους διαφυγής από τη μίζερη ελληνική καθημερινότητα. Βιώνουν μια πραγματικότητα στην οποία δεν μπορούν να ενταχτούν κι ας κάνουν κάποιες αναγκαίες παραχωρήσεις. Ωστόσο, φαίνεται πως οι νέοι ανακαλύπτουν σημεία στήριξης στην προσπάθεια τους να κερδίσουν πίσω τις ζωές τους.

Η Σοφία Νικολαΐδου θα βρίσκεται την Πέμπτη 15 Μαρτίου στις 7.00 μ.μ. στο Αναλόγιο. Για το έργο της θα μιλήσει η φιλόλογος Βαρβάρα Ρούσου και οι μαθητές του Ομίλου Λογοτεχνίας του Πειραματικού Λυκείου θα διαβάσουν αποσπάσματα από το έργο της. Θα ακολουθήσει συζ΄ητηση με τους φίλους αναγνώστες που θα παρευρεθούν. 


Πηγή: pancreta