Ως φωτογράφος,  o Mark Cowan ταξίδεψε στον Αμαζόνιο, και μελέτησε την ποικιλομορφία αμφίβιων και ερπετών με τη Διεύθυνση Ερπετολογικού του Πανεπιστημίου του Michigan, και τράβηξε μια εκπληκτική φωτογραφία που είναι τόσο εντυπωσιακή όσο και αντικείμενο γνώσης. Η εικόνα παρουσιάζει ένα χαλαρό κροκόδειλο που πάνω στο κεφάλι του κάθονται πολλές πεταλούδες, σαν να φτιάχνουν ένα χρωματιστό στεφάνι.

Βιολογικά, τα φτερωτά πλάσματα χρειάζονται αλάτι για να επιβιώσουν, και το νερό που συλλέγει στο δέρμα του ο κροκόδειλος αποτελεί βασικό πάροχο αυτών των ορυκτών. Πολλά άλλα ζώα πρέπει να βασίζονται σε παρόμοιες ενέργειες, προκειμένου να λάβουν τις κατάλληλες θρεπτικές ουσίες. Ενώ ο κροκόδειλος δεν ωφελείται διατροφικά από τη σχέση, η ντροπαλή έκφραση του δείχνει ότι οι πεταλούδες αν μη τι άλλο δεν τον ενοχλούν.

cowancaiman2

Η φωτογραφία έλαβε ειδική τιμητική διάκριση στον διαγωνισμό φωτογραφίας του Royal Society Publishing, στο τμήμα Οικολογία και Περιβαλλοντική Επιστήμη του 2016 λόγω της μοναδικής οργάνωσης των πεταλούδων. Κοιτάξτε προσεκτικά, θα δείτε ότι και τα τρία είδη πεταλούδων είναι εκεί, και κάθε είδος προσκολλάται στο δικό του είδος.


Πηγή: hitandrun.gr