Πώς το «Rock Around the Clock» έγινε επιτυχία - Ειδήσεις Pancreta

Το τραγούδι του Μπιλ Χάλεϊ που για πολλούς έδωσε τον ήχο του ροκ, στη δεκαετία του ΄50, έγινε επιτυχία αρκετό καιρό μετά την ηχογράφηση του κι από σπόντα.

Ο Χάλει με το συγκρότημα «Κομήτες», είχαν ηχογραφήσει το 1954 ένα τραγούδι, που πίστευαν πως θα γινόταν επιτυχία, το Thirteen Women And Only One Man In Town, που μιλούσε για μια έκρηξη πυρηνικής βόμβας που αφήνει μόλις 14 ανθρώπους ζωντανούς, από τους οποίους 13 είναι γυναίκες και ένας άντρας! Δεν είχαν κάποια αντίστοιχη… τραγουδάρα για την πίσω πλευρά στο 45άρι βινύλιο, και έβγαλαν από τα συρτάρια τους το Rock Around the Clock, που δεν το πίστευαν, γιατί ούτε κάντρι ήταν, ούτε σλόου, ούτε κανείς μπορούσε να το χορέψει. Το έβαλαν, έτσι, για να βγει το 45άρι.

Ο δίσκος πήγε άπατος, καθώς πούλησε μόνο 75.000 αντίτυπα και ο Μπίλ Χάλεϊ και οι Κομήτες του, πήγαν σπίτι τους ή στα μπαράκια της γειτονιάς τους για να τραγουδούν.

Έλα όμως που η τύχη τους πήγαινε… Μετά από 15 μήνες, ο 10χρονος γιος του ηθοποιού Γκλεν Φορντ, είχε τρελαθεί με το Rock Around the Clock. Ο πατέρας του, εκείνη τη εποχή θα πρωταγωνιστούσε στην ταινία «η ζούγκλα του μαυροπίνακα», με τον Σίντνεϊ Πουατιέ. Άκουσε το τραγούδι και για να μη χαλάσει το χατήρι του πιτσιρικά και επειδή η ταινία αναφερόταν σε εφήβους, έπεισε τον σκηνοθέτη Ρίτσαρντ Μπρουκς, να το βάλει σαν το τραγούδι των τίτλων. Από κει και πέρα έγινε ο απόλυτος χαμός. Εκατομμύρια δίσκοι πουλήθηκαν και ο απίστευτος Χάλεϊ, με ένα και μόνο τραγούδι, που δεν του άρεσε κιόλας, έγινε σύμβολο και θεωρήθηκε ηγέτης ενός τεράστιου ρεύματος που άλλαξε τη μουσική.

Αλλά και το τραγούδι έχει τη δική του ιστορία. Είχε ηχογραφηθεί σε 35 λεπτά και η φωνή του Χάλεϊ δεν ακουγόταν σχεδόν καθόλου στην πρώτη λήψη. Ένας ηχολήπτης, ο Ντάνι Σέντρον, κράτησε το σόλο της κιθάρας, πρόσθεσε και ένα ριφ από άλλο τραγούδι του Χάλεϊ, που ξαναείπε τους στίχους και το μοντάζ έκανε θαύματα. Ο ηχολήπτης πληρώθηκε μόνο 21 δολάρια για το μοντάζ, αλλά είχε και άδικο τέλος. Έπεσε από μια σκάλα ένα μήνα μετά την κυκλοφορία του τραγουδιού και έσπασε το λαιμό του, αφήνοντας την τελευταία του πνοή σε ηλικία 33 ετών.


Πηγή: lifebook.gr