Υπάρχουμε κι εμείς που γεννηθήκαμε σε λάθος εποχή - Ειδήσεις Pancreta

Αυτό το άρθρο, δε θα είναι ένα ακόμη άρθρο που θα κράζει την κοινωνία μας και τα πρότυπά της. Μπουχτίσαμε πια.

Αντίθετα, αυτό θα είναι ένα άρθρο που θα τονίσει την γαματοσύνη των παλιών χρόνων, που τα πράγματα ήταν πιο ποιοτικά, έτσι για το γαμώτο.

Αυτό είναι ένα άρθρο όπου θα βρείτε τα highlights των δεκαετιών ‘40s, ‘50s, ‘60s, ‘70s, ‘80s, ‘90s.

Μουσική, περσόνες, σινεμά, tv, μόδα, τεχνολογία, τέχνη, attituda, όλα μαζεμένα εδώ. Γιατί υπάρχουμε και εμείς που γεννηθήκαμε σε λάθος εποχή. 

Είμαστε και εμείς που γκρινιάζουμε όλη την ώρα, επειδή οι γονείς μας δε μας δημιούργησαν κάποιες δεκαετίες πίσω. Τι να κάνουμε που βγήκαμε λίγο πιο oldschool φάση και γουστάρουμε αλλιώς.

For the record, επειδή κυκλοφορούν πολλά μυαλά, να επισημάνω πως όταν ευχόμεθα να ζούσαμε τάδε χρόνια πριν, δεν είναι επειδή μας συνεπήρε η μαγεία των παγκοσμίων, του εμφυλίου, της χούντας, η θέση της γυναίκας και το κλειστόμυαλο καλούπι του άντρα.

Αφήνουμε για λίγο στην άκρη αυτά τα κακά και ξαμολάμε τη φαντασία μας, κάνοντας focus στα καλά -ε, φαντασία είναι, δεν μπορείς να τη σταματήσεις.

Θέλουμε απλά να πάμε στο τότε, που οι τέχνες γαμούσαν και έδερναν, που δεν ήταν ξεχασμένες έξω από το ψυγείο όπως τώρα. Δεν κάναμε και κανένα έγκλημα!

Το jukebox, το pickup και το βινύλιο είναι άλλωστε αξίες ανεκτίμητες.

Κάθε εποχή έχει μια μαγεία και κάποια χαρακτηριστικά, που καθένας μπορεί να ταυτιστεί, να ταιριάξει και να επιλέξει. Ποικιλία, δόξα τω Θεώ, έχουμε.

Κόβω τα πολλά και πάω στο ζουμί, λοιπόν. Ξεκινάει η ξενάγηση, προσδεθείτε!
‘40s

Η εποχή των θρυλικών blockbuster films. Τα γενέθλια της Casablanca, της Rebecca, του Oliver Twist, των μεγάλων προσδοκιών, των film noir με τον μαγευτικό και ξεκαρδιστικό Charlie Chaplin. Δεκαετία που ανήκει δικαιωματικά στην Disney, με τις εμφανίσεις του Πινόκιο, Ντάμπο, Φαντασία και του Μπάμπι.

Τα μαγικά fourties είναι η δεκαετία που συνόδεψε μουσικά ο ένας και μοναδικός Frank Sinatra και η όμορφη Betty Grable, καθώς και η εποχή που η μόδα άρχισε να απασχολεί πιο έντονα. Ρούχα που τόνιζαν τους ώμους των γυναικών με βάτες συνοδευμένες με στενές και ίσιες φούστες ή ταγιέρ.

Το ’40 έγινε, επίσης, η εμφάνιση της Σανέλ που μέχρι τώρα απασχολεί -αν όχι καθοδηγεί- τη μόδα, μαζί με την μαντάμ Γκρές και τον Dior, που προμόταραν τα κοκτέιλ φορέματα με cardigans, τα καπέλα, και -believe it or not- την επαναστατική κάλτσα μέχρι το γόνατο!
50s

Το πενήντα είναι συνδεδεμένο με τις φωνές των Tonny Benett, Patti Page, Eddie Fisher, Peggy Lee και Jo Stafford, δίνοντας σχήμα στην κλασσική ποπ μουσική. Στη rock’n’ roll βρίσκονται τα ονόματα των Sam Cookie, Jackie Wilson, James Brown, Chuck Berry όπως και του μοναδικού και ανεπανάληπτου Elvis Prisley.

Στα πιο ροκαμπίλι έχουμε επικό Cash και στα jazz ή bebop Ray Charles, Nina Simone και Βillie Holiday. Σε αυτό το σημείο είναι φυσιολογικό να νιώθετε πεταλούδες στα στομάχια σας.

Στις οθόνες κάνει τα κουμάντα του ο Fellini, και οι σταρς που συναρπάζουν το κοινό ακούνε στα ονόματα Brigitte Bardot, Sophia Loren, Marilyn Monroe, Marcello Mastroianni, Audrey Hupburn και Grace Kelly.
‘60s

Το εξήντα μπορείς να το φωνάξεις και ‘συ «era of all hits». 

Aκούμε ροκ, ποπ, σολ, ρέγκε και μπλούζ -α, και το soundtrack της Mary Poppins!

Μιλάμε για την εποχή που οι Beatles κάνουν πάταγο, αλλά όχι μόνο αυτοί. Ακούμε Rolling Stones, Bob Dylan, Jefferson Airplane, Velvet Underground, Doors, Jimi Hendrix, Pink Floyd, Led Zeppelin, Jannis Joplin, The Who και εννοείται ότι μιλάμε για την εποχή των επικών Woodstock και Altamont Free Concert, που κάθε οπαδός καλής  μουσικής ο οποίος σέβεται τον εαυτό του, θα πουλούσε τη ψυχή του στο διάολο για να πάει.

Στη μεγάλη οθόνη είναι η εποχή του New Hollywood. Έχουμε το κίνημα του avant-garde και την υπέροχη Barbarella.

Από άποψη μόδας, το ελιτίστικο και σανελάτο στιλ αρχίζει να χάνεται και target group γίνονται οι νέοι. Όπως πολλοί υποστηρίζουν, ίσως αυτό να ξεκίνησε λόγω ενός ρεύματος απελευθέρωσης. Νομιμοποίηση των αντισυλληπτικών, ελεύθερη αγορά βιβλίων και ταινιών με σεξουαλικό περιεχόμενο, το σεξ σταματά να αποτελεί θέμα ταμπού, εν μέρει, και αυτό αντανακλάται κυρίως στη μόδα.

Τα σίξτιζ είναι η εποχή που αρχίζει το φλοράλ μοτίβο παντού, τα φορέματα-σάκοι, τα γυναικεία κοντά μαλλιά και το πολύ το παντελόνι. Οι χίπιδες πολλαπλασιάζονται ανά δεύερο, οι άντρες αρχίζουν να κυκλοφορούν με μακρύ μαλλί, τζιν κολλητά, χαμόγελο και attitude “make love no war”, με το σήμα της ειρήνης στα δάκτυλά τους, ένα στάδιο πριν την αγκύλωση.

Σημαντική περσόνα της δεκαετίας είναι η Mary Quart (μαζί με τον Andre), η δημιουργός της μίνι φούστας!

Στις τέχνες βρίσκομαι op art, pop art και rock.
‘70s

Εδώ ξεκινάει η έκθεση.

Κινήματα φεμινισμού, περιβαλλοντισμού και anti-war φάση.

Από μουσική έχουμε southern rock, folk rock, soft rock, με μαγευτικές δόσεις από R’n’B. Έχουμε επίσης ονοματάρες εδώ, όπως Stevie Wonder, Jackson 5, Temptation, Black Sabbath, Deep Purple, Judas Priest, ACDC, Alice Cooper, Queen, Runaways και Aerosmith.

Proto-punk σκηνικό ξεκινά επίσης με ονόματα τύπου KISS, Ramones, Blondie, Patti Smith, Sex Pistols, και Clash.

Αλλά δε σταματάμε εδώ! Είναι και η εποχή της τζαμαικανής-Carribbean-Αfrican ρέγκε, με την ονοματάρα και την επιτυχία του Bob του Marley.

Σε αυτή τη δεκαετία βέβαια, έχουμε και τους θανάτους (προσπαθώ να μην κλάψω) Jimi Hendrix, Jannis Joplin και Jim Morrison στην ηλικία των 27, και τον θάνατο επίσης του Elvis.

Στο σινεμά, έχουμε τις επικές ταινίες Godfather, Sting, Rocky, Annie Hall, Star Wars, Grease και Superman.

Στη μόδα το μαλλί περνάει την ντεγκραντέ φάση του, καμπάνες all over the place, κοντά σορτς, disco και glam είναι επίσης της μοδός με τα θεικά πατίνια.

Ξεχωρίζουν για την εποχή Saturday Night Fever και προφανώς, το Studio 54.
‘80s

Τα βίντεο κλιπ αρχίζουν να πιάνουν τόπο και να ξεσηκώνουν. 

Εδώ θα βρείτε τον θεό Michael Jackson, όπως και Whitney Huston, Duran Duran, Prince και Madonna.

Για τα πιο ροκ παιδιά, έχουμε Motley Crue, Guns n Roses, Metallica, Iron Maiden, Bon Jovi, Def Leppard, Megadeth, Slayer, Pixies, R.E.M., Smiths, Nirvana, Alice in Chains και Dio.

Στα του κινηματογράφου είναι μια δεκαετία που άφησε μεγάλη ιστορία, με films όπως E.T., Indiana Jones, Batman, Top Gun, Breakfast Club, Dirty Dancing, Flashdance, Footloose, Rambo και Τerminator.

Ουφ, τα είπα.

Στα τις τεχνολογίας τώρα. Θα χαρούμε πολύ εδώ και δεν χρειάζονται καν σχόλια. 

Pac-man, Super Mario Bros και Legend of Zelda.

Το Nitendo Entertainment System μας δίνει χαρά και νόημα στη ζωή, και το ’89 έχουμε την πρώτη επαφή με το gameboy!

Στα της μόδας τώρα. Η “Δυναστεία” με την Colby έχει επηρεάσει ανελέητα. Reebok, Nike, L.A. και Keds πλουτίζουν, διότι είναι πολύ in τα αθλητικά, τα κορμάκια, οι γκέτες και τα t-shirts με logos και Donna Karran στρετς.

Στα πιο κυριλέ βρίσκουμε φούστες lambadas, δαντελένια γάντια και φορέματα με τον έναν ώμο έξω. Στα casual από την άλλη, σκισμένα τζιν, σκισμένα γάντια, πολύχρωμα γυαλιά, φιόγκους και κονκάρδες.

Ονόματα που επηρέασαν ανελέητα αυτή τη δεκαετία με την εμφάνισή τους ήταν η Madonna, η Cyndi Lauper, η Kim Wilde, η Siouxsie, η Naomi Cambell, η Cindy Crawford και η Evangelista.
‘90s

Το ‘90 αλλάζει η φάση. Ξεκινάνε οι grunge, gangsta rap, RnB, teen pop, eurodance και electronic dance μουσικές.

Ονόματα: Green Day, No doubt, Pearl Jam, Blink-182, Offspring, NOFX, Red Hot, Radiohead, OASIS, Smashing Pumpkins, Korn, Slipknot και Limp Bizkit.

Στην ποπ -θέλω να συγκρατηθείτε- έχουμε Spice Girls, Britney Spears και Christina Aguilera, Celine Dion, Mariah Carey.

Ευτυχώς εμφανίζονται κάπου εδώ και οι Prodigy.

Στην tv -εδώ θα συγκινηθώ πάλι- έχουμε το σήμα κατατεθέν των νάιντιζ -ακόμα και τώρα τολμώ να πω- τους υπεραγαπημένους Friends!

Βρίσκουμε σε μικρές οθόνες επίσης Beverly Hills, Felicity, Baywatch, Simpsons, Southpark, Family Guy, Sailor Moon και Pokemon.

Εμείς του ’94 είμεθα περήφανοι.

Τη μόδα κατακτούν Galliano, McQueen, McCartney, Gucci, DnG και Prada.

Ονόματα που επηρέασαν ήταν σίγουρα η Kate Moss, οπωσδήποτε η Pamela Anderson, η Uma Therman και η πριγκίπισσα Diana.

2015

Μελαγχόλησα. Αντίο.


Πηγή: mindthetrap.gr