Μια πρωτότυπη πολιτιστική πρόταση στον Κόσμο θα στείλει ο Ντέιλι Ρος στην εκδήλωση που πραγματοποιεί, το «Συμπόσιο Πολιτισμού» με θέμα «Οι τροπικές μουσικές του κόσμου ως μια μεγάλη οικογένεια και μια πρόταση γι' αυτές από την Κρήτη».

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 27 Ιανουαρίου, στις 7 το βράδυ στο Πολύκεντρο Νεολαίας του Δήμου Ηρακλείου. 

Ο μεγάλος δημιουργός, έχοντας μία πολύπλευρη και σε βάθος γνώση των μουσικών παραδόσεων των λαών της Ασίας, της Αφρικής, της Μεσογείου κ.λπ. θα αναπτύξει το όραμά του και τη στρατηγική υλοποίησής του με επίκεντρο την Κρήτη, ως μία συνολικότερη πρόταση πολιτισμού για τον Κόσμο.

Ο Ρος Ντέιλι, με βάση το πολύχρονο διεθνές πολιτιστικό πείραμα, το οποίο αναπτύσσει εδώ και χρόνια στο Ηράκλειο με το Μουσικό Εργαστήριο Λαβύρινθος, αποφαίνεται ότι «Ο όρος “τροπική μουσική” αναφέρεται σε ένα είδος μουσικής που διακρίνεται από μονοφωνικό φρασεολογικό υλικό που οργανώνεται σε “τρόπους”. Οι τρόποι, σύμφωνα με τον Ιρανό εθνομουσικολόγο Hormuz Farhad, δεν είναι ούτε απλό τονικό υλικό (κλίμακες) ούτε ολοκληρωμένες μελωδίες. Μάλλον πρόκειται για μελωδικά αρχέτυπα ή φρασεολογικούς πυρήνες που, ενώ διαθέτουν μια ιδιαίτερη ελαστικότητα, παραμένουν πάντα αναγνωρίσιμα και ευδιάκριτα». 

Όπως εξηγεί, τα μουσικά ιδιώματα αυτού του τύπου κυριαρχούν στην τεράστια γεωγραφική περιοχή που επεκτείνεται από τη δυτική Αφρική μέχρι και τις δυτικές επαρχίες της Κίνας συμπεριλαμβάνοντας σχεδόν όλα όσα βρίσκονται ανάμεσα.

«Κατά την άποψή μου η Κρήτη, της οποίας η μουσική παράδοση ανήκει σε αυτό το είδος, έχει ένα ιδιαίτερο ρόλο να παίξει στην περαιτέρω εξέλιξη της μουσικής αυτής».

Πηγή


Πηγή: pancreta.gr