Ντοκιμαντέρ: Οι τουρίστες της Λέσβου γνωρίζουν τους πρόσφυγες - Ειδήσεις Pancreta

Κάθε καλοκαίρι χιλιάδες ευρωπαίοι τουρίστες έρχονται στο ελληνικό νησί της Λέσβου για τις διακοπές τους. Αυτό το καλοκαίρι έφτασε μια επιπλέον ομάδα. Όχι όμως για διακοπές…

Χιλιάδες πρόσφυγες κατέφτασαν στο νησί από την Τουρκία με φουσκωτές βάρκες ψάχνοντας για ένα καλύτερο μέλλον. 

Οι κινηματογραφιστές Philip Brink και Marieke van der Velden έστησαν ένα σκηνικό καλώντας τουρίστες και πρόσφυγες να γνωριστούν μεταξύ τους.

Καθισμένοι σε ένα παγκάκι στο πάρκο ή με θέα τη θάλασσα πρόσφυγες και Ευρωπαίοι μίλησαν για την πατρίδα, τη δουλειά, τον πόλεμο, το γάμο, τα αυτοκίνητα και τα κατοικίδια. 

Το αποτέλεσμα είναι το 23 λεπτών ντοκιμαντέρ με τίτλο «The Island of all together»: 

* Κάντε κλικ στο ‘CC’ για να παρακολουθήσετε την ταινία με ελληνικούς υπότιτλους

Στο site του ντοκιμαντέρ οι δημιουργοί καταγράφουν πληροφορίες για το νησί της Λέσβου ενώ μπορείτε να δείτε αναλυτικά τις ιστορίες των πρωταγωνιστών. 

Οι Brink και van der Velden λένε για την πρωτοβουλία τους: «Ελπίζουμε ότι αυτή η ταινία θα παρακινήσει τους ανθρώπους να μιλάνε ο ένας με τον άλλον και όχι ο ένας για τον άλλον. Τα παγκάκια στο πάρκο ή στη θάλασσα περιμένουν καρτερικά για τις συζητήσεις μας. Μπορείς να μας βοηθήσεις με το να μοιραστείς αυτό το μήνυμα όσο το δυνατόν περισσότερο: 

Μοιράσου την ταινία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ή με τους μαθητές στην τάξη σου. Χρησιμοποίησέ την ως κατευθυντήρια γραμμή σε μια συζήτηση σχετικά με τους πρόσφυγες στο δημοτικό συμβούλιο της πόλης σου, ή δείξ’ την στη γιαγιά σου σε ένα οικογενειακό τραπέζι. Αν κατεβάσεις τις κάρτες ερωτήσεων, μπορείς ακόμα να οργανώσεις το δικό σου «απόγευμα στο παγκάκι» στο τοπικό κέντρο προσφύγων. Περιλαμβάνονται επίσης κάρτες ερωτήσεων για παιδιά». 


Πηγή: tvxs.gr