Γιώργος Κόρος: Ο μάγος του βιολιού - Ειδήσεις Pancreta

Ο μάγος του βιολιού, ο σπουδαίος δεξιοτέχνης, ο μεγάλος και ακούραστος «εργάτης» του ελληνικού τραγουδιού.

Βιολιστής ξακουστός με σπουδαίες επιτυχίες και στο συνθετικό του ενεργητικό, ο Γιώργος Κόρος γεννήθηκε στις 19 Μαρτίου 1923 στους Ανδρωγιάννους Καρυστίας. Σε ηλικία εννέα ετών έπιασε για πρώτη φορά στα χέρια του το όργανο που θα τον καταξίωνε στη συνείδηση του ελληνικού κοινού.

Με το βιολί του ταξίδεψε την Ελλάδα ολόκληρη σε μονοπάτια παραδοσιακά, γράφοντας παράλληλα και δικές του αξέχαστες επιτυχίες: Αδειανό το προσκεφάλι (στίχοι: Λάκης Τσώλης), Χαμένο κορμί (στίχοι: Χάρης Χατζάκης), Είσαι νινί ακόμα (στίχοι - μουσική: Γιώργος Κόρος, Χαράλαμπος Βασιλειάδης, Νίντα Κανάκη), Όσοι είναι αισθηματίες (στίχοι: Δημήτρης Βαρσαμίδης) και άλλα πολλά. Το έργο του υπολογίζεται σε περισσότερες από χίλιες πρωτότυπες δημιουργίες, με πολλούς χρυσούς και πλατινένιους δίσκους.

Από το 1947 που ανέβηκε για πρώτη φορά σε πάλκο, κατάφερε να συνεργαστεί με πολλά ονόματα του ελληνικού τραγουδιού: από τον εκπρόσωπο του δημοτικού τραγουδιού Γιώργο Παπασιδέρη, ο οποίος τον έβαλε στην Columbia να παίζει σε δίσκους, μέχρι τους Ρόζα Εσκενάζυ, Ρίτα Αμπατζή, Μήτσο Αραπάκη, Στέλιο Καζαντζίδη, Καίτη Γκρέι, Γιώτα Λύδια, Πάνο Γαβαλά, Μανώλη Αγγελόπουλο, Χάρις Αλεξίου, Γιώργο Νταλάρα, Γλυκερία, Ελένη Βιτάλη, Δημήτρη Ζάχο, Αλέκο Κιτσάκη, Σοφία Κολλητήρη, Στάθη Κάβουρα, Τασία Βέρρα, Μάκη Χριστοδουλόπουλο, Σοφία Εμφιετζή, Βάσω Χατζή και πολλούς άλλους.

Ο Γιώργος Κόρος ήταν μέλος της ΑΕΠΙ από την 1η Ιουνίου 1959. Με την σύζυγό του Ασημίνα απέκτησαν δύο παιδιά, τον Νικόλαο και την Κατερίνα Κόρου.

Ο Γιώργος Κόρος αφήνει πίσω του ένα δυσαναπλήρωτο κενό στα μουσικά πράγματα της χώρας μας, αλλά και μια πολιτιστική κληρονομιά ανυπολόγιστης καλλιτεχνικής αξίας. Τα παιξίματά του θα συντροφεύουν τις χαρές και τις λύπες μας. Ο χαρακτηριστικός και αναγνωρίσιμος ήχος του θα στέκει πάντοτε εμβληματικό παράδειγμα για όλους τους κατοπινούς οργανοπαίχτες του βιολιού. Θα τον θυμόμαστε πάντοτε. 

Ο Γιώργος Κόρος έφυγε από τη ζωή στις 8 Ιανουαρίου 2014, σε ηλικία 91 ετών.


Πηγή: pancreta.gr