Το Μουσικό Σχολείο στο Λασίθι δεν πρέπει να σιγήσει - Ειδήσεις Pancreta

Ανακοίνωση κατά της πρακτικής που ακολούθησε η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας για το Μουσικό Σχολείο Λασιθίου εξέδωσε η ΟΛΜΕ, ζητώντας να ακυρωθεί η απόφαση περί αναστολής της λειτουργίας του.

Οπως αποφασίστηκε, το σχολείο, που κατασκευάστηκε πρόσφατα στο Καβούσι Λασιθίου, δεν θα λειτουργήσει από φέτος λόγω του μικρού αριθμού εγγραφών.

Ωστόσο, όπως αναφέρουν τόσο οι τοπικοί φορείς όσο και η ΟΛΜΕ, ο λόγος για τη μικρή συμμετοχή δεν είναι η έλλειψη ενδιαφέροντος αλλά η καθυστερημένη ενημέρωση για τη λειτουργία του σχολείου και κυρίως η ασφυκτική προθεσμία που δόθηκε στους ενδιαφερόμενους μαθητές για να υποβάλουν αιτήσεις.

Η προθεσμία

«Η απόφαση για την έναρξη της λειτουργίας του σχολείου εκδόθηκε από το υπουργείο Παιδείας στις 29 Αυγούστου και η προθεσμία για την εκδήλωση ενδιαφέροντος έληγε στις 6 Σεπτεμβρίου. Μεσολαβούσε και Σαββατοκύριακο, με τα σχολεία ακόμα κλειστά και με πολλές οικογένειες να μην έχουν ακόμα μπει σε κανονικό ρυθμό από τις διακοπές τους», λέει στην «Εφ.Συν.» ο Γιάννης Ρεμεδιάκης, πρώην πρόεδρος της Κοινότητας Καβουσίου, που έχει κοπιάσει επί χρόνια για να ανοίξει το σχολείο.

Ο ίδιος συμπληρώνει πως οι ενδιαφερόμενοι μαθητές είχαν μόλις τέσσερις εργάσιμες ημέρες για να κάνουν την εγγραφή τους, ενώ πολλοί από αυτούς, που δεν ήταν σίγουροι ότι θα ανοίξει το σχολείο, είχαν ήδη γραφτεί από τον Ιούνιο σε άλλα γυμνάσια με κανονικό πρόγραμμα και θα έπρεπε να ξεκινήσουν διαδικασίες μετεγγραφής.

«Είναι βέβαιο πως το ενδιαφέρον υπάρχει και είναι πραγματικά κρίμα για τυπικούς λόγους αρκετά παιδιά στον τόπο μας να χάσουν ένα χρόνο από τις μουσικές σπουδές τους», λέει ο κ. Ρεμεδιάκης, καλώντας την υπουργό να ξαναδεί με μεγαλύτερη ευαισθησία το θέμα.

Συνολικά μέχρι σήμερα οι μαθητές που πρόλαβαν να υποβάλουν αίτηση είναι μόλις 6, ενώ μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβλήθηκαν ακόμα 5 αιτήσεις, φτάνοντας τις 11 (το όριο για να λειτουργήσει το σχολείο είναι 15 μαθητές).

Κι όμως, ήδη από πέρσι πάνω από 50 οικογένειες από το Λασίθι είχαν εκδηλώσει την πρόθεση να στείλουν τα παιδιά τους στο μουσικό σχολείο. Παρ’ όλα αυτά το υπουργείο εξέδωσε απόφαση αναστολής λειτουργίας του σχολείου λόγω μη επαρκούς συμμετοχής, απόφαση που πλέον και η ΟΛΜΕ χαρακτηρίζει προσχηματική και ζητά να ανακληθεί.

Η ΟΛΜΕ τονίζει πως η ίδρυση Μουσικού Σχολείου αποτελούσε ένα παλιό αίτημα του νομού Λασιθίου, στηριζόμενο στην πλούσια μουσική παράδοση του τόπου (είναι ο μόνος νομός της Κρήτης που δεν έχει ακόμα μουσικό σχολείο) και ζητά από το υπουργείο Παιδείας να παραταθεί η προθεσμία υποβολής αιτήσεων των μαθητών και να εγκριθούν τα ολιγομελή τμήματα του σχολείου, ώστε το Μουσικό Σχολείο να λειτουργήσει από φέτος.

Ο χρόνος

Από την πλευρά του ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης Κρήτης Μανώλης Καρτσωνάκης δηλώνει στην «Εφ.Συν.» πως πάγια αρχή είναι ότι τα σχολεία πρέπει να μένουν ανοιχτά και όχι κλειστά.

«Ο μεγαλύτερος εχθρός μας ήταν ο χρόνος και όχι κάποια πρόθεση να μη λειτουργήσει το σχολείο. Οι προθεσμίες ήταν πιεστικές στην έναρξη της σχολικής χρονιάς όχι μόνο για τους γονείς αλλά συνολικά για τη διοίκηση και με βάση τους κανονισμούς το σχολείο δεν πρόλαβε να λειτουργήσει από φέτος».

Ερωτώμενος για το αν μπορεί να δοθεί παράταση στο διάστημα των εγγραφών, όπως ζητά η ΟΛΜΕ, ο κ. Καρτσωνάκης απαντά:

«Προς το παρόν δεν έχει κατατεθεί επισήμως σχετικό αίτημα. Εφόσον αυτό κατατεθεί, η Περιφερειακή Διεύθυνση θα το προωθήσει αρμοδίως. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το σχολείο είναι εκεί και αν δεν λειτουργήσει φέτος, θα λειτουργήσει σίγουρα του χρόνου, εφόσον υπάρχει το σχετικό ενδιαφέρον από την τοπική κοινωνία».

Μάριος Διονέλλης


Πηγή: efsyn.gr