BlueFest Crete 19: Άνεμοι σύγχρονης τέχνης στον Άγιο Νικόλαο - Ειδήσεις Pancreta

Ο εικαστικός Θεόδωρος Ζαφειρόπουλος, ως πρώτος νικητής του βραβείου τέχνης Γ. & Α. Μαμιδάκη παρουσίασε στο πλαίσιο του BlueFest 2019, την δημιουργία του με τίτλο «Come with the Wind».

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το Ίδρυμα Γ. & Α. Μαμιδάκη διοργάνωσε το BlueFest Crete στους χώρους του Minos Beach art hotel στον Αγ. Νικόλαο Κρήτης.

Το blueFest ευελπιστεί να καθιερωθεί στα πολιτιστικά δρώμενα της Κρήτης ως μία γιορτή τέχνης και πολιτισμού που συνδέει την τοπική κοινωνία του νησιού με καινοτόμες δημιουργίες της σύγχρονης τέχνης. Αν ο πόλος έλξης της περυσινής διοργάνωσης με το έργο της εικαστικού Γεωργίας Κοτρέτσος ήταν η περιβαλλοντική συνείδηση, φέτος, το κέντρο βάρους δόθηκε σε ένα στοιχείο προαιώνιο, τόσο γνώριμο όσο και ανεξερεύνητο: τον άνεμο, ή μάλλον τους ανέμους.

Ο εικαστικός καλλιτέχνης Θεόδωρος Ζαφειρόπουλος και ο αρχιτέκτονας Γιώργος Ρυμενίδης δημιούργησαν ένα εικαστικό ηχητικό περιβάλλον στην ακτή του ξενοδοχείου χρησιμοποιώντας τους ήχους των οκτώ ανέμων μαζί με μουσικά ακούσματα που αυτοί οι άνεμοι φέρουν. Οι δύο καλλιτέχνες μετά από ενδελεχή έρευνα με τη συνδρομή του φυσικού-μετεωρολόγου Δρ. Ιωάννη Κωλέτση και με ανεμολογικά δεδομένα που προέρχονται από το δίκτυο σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών δημιούργησαν έναν χώρο που παραπέμπει έμμεσα στο μνημείο τον αέρηδων στο Μοναστηράκι και λειτουργεί ως ανεμοδείκτης αλλά και ως ευρετήριο για ένα στοιχείο τόσο διαχρονικό όσο και πανανθρώπινο.

Χρησιμοποιώντας τεχνολογία τελευταίας τεχνολογίας συμπεριλαμβανομένου και ενός λογισμικού καθώς και ευρήματα από την αρχαία Ελλάδα διαμόρφωσαν το έργο με τίτλο Come With the Wind παραφράζοντας τον γνωστό τίτλο της κλασικής κινηματογραφικής ταινίας του παλαιού Χόλιγουντ με τίτλο Όσα φέρνει ο άνεμος. Στην ταινία ο άνεμος έπαιρνε αλλά και έφερνε ήχους πολεμικών συγκρούσεων και βίαιων συρράξεων μέσα από μια ανεκπλήρωτη ερωτική ιστορία, ο άνεμος στο έργο των καλλιτεχνών φέρει ήχους ακούσματα και μουσικές από οχτώ διαφορετικά σημεία του ορίζοντα. Ψηφιακά επεξεργασμένοι ήχοι από τον μουσικοσυνθέτη Κώστα Μόσχο που παραπέμπουν σε κάθε άνεμο ενεργοποιούνται μέσω αισθητήρων κίνησης, κάθε φορά που ο δυνητικός επισκέπτης πλησιάζει κάθε μια από τις οκτώ ηχητικές στήλες που αποτελούν την εγκατάσταση.

Με διαδραστικό και παιγνιώδη τρόπο η εγκατάσταση επιτρέπει στον επισκέπτη να ακούει τον ήχο του αντίστοιχου ανέμου ανάλογα με την θέση του. Στην περίπτωση που η ταυτόχρονη παρουσία περισσότερων θεατών ενεργοποιήσει όλους τους ανέμους ο ενδιάμεσος χώρος της πλατείας μεταμορφώνεται σε μια απρόσμενη και αυτοσχεδιαστική συμφωνία ανέμων.

Ο θεατής καλείται να συνδημιουργήσει το ηχητικό περιβάλλον προσεγγίζοντας κάθε φορά είναι διαφορετικό σημείο του ορίζοντα. Ο βόρειος άνεμος θα φέρει, για παράδειγμα, μνήμες και ήχους από τη Θράκη, τα Βαλκάνια και ακόμη πιο πάνω από τη Βαλτική συνδυάζοντας την αέρινη σιωπή με ήχους γιορτής ή και κατάνυξις από χάλκινα όργανα. Οι επισκέπτες μπορούν κατά την είσοδό τους στην ιστοσελίδα του ιδρύματος να ακούσουν τις μουσικές συνθέσεις  και μετά την αναχώρηση τους από την έκθεση να μεταφέρουν τους ήχους του ανέμου σε όλα τα σημεία της γης.

Το έργο, το οποίο φιλοτεχνήθηκε κατόπιν δημόσιας πρόσκλησης και βραβεύτηκε στο πλαίσιο καλλιτεχνικής αριστείας του ετήσιου Βραβείου Τέχνης Γ. & Α. Μαμιδάκη αποτελεί, πλέον, μέρος της μόνιμη συλλογής του Minos Beach Art Hotel η οποία είναι ελεύθερα προσβάσιμη κάθε χρόνο κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του ξενοδοχείου από τον Απρίλιο έως και τον Οκτώβριο.

Περιδιαβάζοντας τους ανοιχτούς χώρους του πολυτελούς ξενοδοχείου, ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να έρθει σε επαφή με πλειάδα έργων σύγχρονης τέχνης, η πλειοψηφία των οποίων είναι γλυπτικά αντικείμενα και εγκαταστάσεις σημαντικών καλλιτεχνών που δημιουργήθηκαν in situ κατά την διάρκεια προγραμμάτων καλλιτεχνικής φιλοξενίας, συμποσίων και ομαδικών εκθέσεων ήδη από το 1988. Έργα του Θεόδωρου, της Παπασπύρου, του Βαρώτσου, του Τσόκλη, του Γυπαράκη συνδιαλέγονται με τον περιβάλλοντα χώρο δημιουργώντας ένα από τα ελάχιστα υπαίθρια μουσεία σύγχρονης τέχνης στη χώρα, σύμφωνα με τα πρότυπα αντίστοιχων sculpure gardens του εξωτερικού. Ο φιλόξενος κήπος ανοιχτός όχι μόνο στους πελάτες του ξενοδοχείου αλλά κυρίως στην ευρύτερη τοπική κοινωνία η οποία αγκάλιασε φέτος την διοργάνωση του ιδρύματος, ευελπιστεί να γίνει πόλος έλξης τόσο για το σύγχρονο κόσμο της δημιουργίας όσο και για το ευρύτερο κοινό με στόχο τη δημιουργία ενός γόνιμου διαλόγου.

Φέτος, εκτός από την επιτυχημένη παρουσίαση του έργου Come With the Wind παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά τρία έργα βιντεοτέχνης των Θεόδωρου Ζαφειρόπουλου, Αλέξανδρου Κακλαμάνου και James Lane με θεματική το ευρύτερο περιβάλλον του τόπου μας γεμάτο από ιστορία και μνήμες. Οι προβολές σοφά εγκατεστημένες σε επιλεγμένα σημεία των κήπων από τον επιμελητή – καλλιτεχνικό διευθυντή του ιδρύματος, Σωτήρη Μπαχτσετζή ήταν μέρος της ειδικής έκθεσης με τίτλο Blue Nights.

Η εκδήλωση ενδιαφέροντος για συμμετοχή στον διαγωνισμό για το Βραβείο Τέχνης Γ. & Α. Μαμιδάκη 2020 έχουν ήδη ξεκινήσει κάνοντας την καρδιά της σύγχρονης τέχνης να χτυπάει στον Άγιο Νικόλαο.


Πηγή: culturenow.gr