Πέθανε ο Γιάννης Σπάθας των Socrates - Ειδήσεις Pancreta

Σε ηλικία 69 ετών έφυγε από τη ζωή ο Γιάννης Σπάθας, ένας από τους κορυφαίους κιθαρίστες και ιδρυτικό μέλος του ροκ συγκροτήματος Socrates Drank the Conium (ή Socrates).

Ο Γιάννης Σπάθας γεννήθηκε στους Παξούς το 1950 ενώ πριν τους Socrates είχε σχηματίσει, μαζί με τον Αντώνη Τουρκογιώργη και τον Ηλία Ασβεστόπουλο, το ροκ συγκρότημα Persons.  

Εξαιρετικός συνθέτης και ένας από τους πρώτους  «ήρωες» της ηλεκτρικής κιθάρας στην Ελλάδα, ο Γιάννης Σπάθας, παρέα με τον Άκη Τουρκογιώργη και όλους τους κατά καιρούς συνεργάτες τους στους Socrates Drank The Conium (Γιώργος Τρανταλίδης, Βαγγέλης Παπαθανασίου, Μάκης Γιούλης, Αστέρης Παπασταματάκης, Μαρκέλλα Παναγιώτου , Ηλίας Μπουκουβάλας, Κώστας Καραμήτρος , Νίκος Αντύπας, Κώστας Τριανταφύλλου, Κώστας Δουκάκης,  Λεωνίδας Αλαχαδάμης ) άλλαξαν την ιστορία της ελληνικής ροκ.

Από τα ελάχιστα (μαζί με τους Aphrodite’s Child) ελληνικά σχήματα που έκαναν καριέρα με αγγλικό στίχο εκείνη την περίοδο, οι Socrates αποτέλεσαν ένα από τα πιο επιδραστικά σχήματα της ροκ σκηνής. Στη μουσική τους ήταν φανερές οι επιρροές από καλλιτέχνες όπως οι Jimi Hendrix, Frank Zappa, Cream, ενώ υπήρχαν και στοιχεία jazz, ψυχεδέλειας και παραδοσιακής μουσικής.

Αποκορύφωμα ο δίσκος Phos [Φως], σε συνεργασία με τον Βαγγέλη Παπαθανασίου, που άνοιξε τις πόρτες του εξωτερικού για τον Γιάννη Σπάθα και την παρέα του, ενώ περιείχε μερικά από τα πιο εμβληματικά κομμάτια τους, όπως Starvation, Killer, Queen Of The Universe.

Στον δίσκο συμπεριλαμβάνεται και το επιβλητικό Mountains, μία από τις πιο πρωτότυπες ελληνικές συνθέσεις και πιθανότατα η πρώτη προσπάθεια να παντρευτεί η blues/rock με την ελληνική παραδοσιακή μουσική και ,ειδικότερα, το ηπειρώτικο τραγούδι.

Μετά τη διάλυση των Socrates συνεργάστηκε με όλους τους μεγάλους της ελληνικής μουσικής σκηνής (Θεοδωράκη, Χατζιδάκι, Μαρκόπουλο, Φαραντούρη, Νταλάρα, Σαββόπουλο, Λοΐζο, Καραΐνδρου, Αλεξίου, Νικολακοπούλου κ.ά) ως ενορχηστρωτής και κιθαρίστας. 

Παράλληλα κυκλοφόρησε τρεις δίσκους με τον Βασίλη Λέκκα και το άλμπουμ του «Μυστικά του Δρόμου».

Πηγή


Πηγή: pancreta.gr