Μουσικό συγκρότημα κρατουμένων, υποψήφιο για το βραβείο Grammy - Ειδήσεις Pancreta

Στις φυλακές υψίστης ασφαλείας στη Ζόμπα στο Μαλάουι, μιας πάμφτωχης χώρας της Αφρικής, οι περισσότεροι κρατούμενοι εκτίουν ποινές ισόβιας κάθειρξης, για ληστείες και φόνο.

Μέσα στις σκληρές συνθήκες κράτησής τους, 16 από αυτούς έφτιαξαν μια μουσική μπάντα και το καλοκαίρι του 2013 ηχογράφησαν τον δίσκο I Have No Everything Here, με τραγούδια δικά τους και παραγωγό τον Ian Brennan.

Είναι η πρώτη φορά που κάποιοι από το Μαλάουι προτείνονται για βραβείο Γκράμμι, και σίγουρα πρώτη φορά που προτείνονται κρατούμενοι από την Αφρική.

Η επικοινωνία στις φυλακές είναι τόσο αυστηρή, που ο Μπρέναν δεν είναι καν σίγουρος ότι το γνωρίζουν, καθώς όλες οι επαφές γίνονται μέσω ΜΚΟ ή το συμβούλιο της φυλακής.

1421962797unnamed__14_

Η ηχογράφηση ενός δίσκου μέσα στη φυλακή ήταν εξαιρετικά δύσκολη καθώς το να πάρεις άδεια απαίτησε πολύ δουλειά από την πλευρά του παραγωγού, και οι πιθανότητες να παραστούν στην τελετή οι κρατούμενοι είναι μηδαμινές, ένας μάλιστα πέθανε πέρυσι σε ηλικία 37 ετών, πάντως σε κάθε περίπτωση, το να ακούγονται οι φωνές των κρατουμένων έστω κι έτσι, το να μπαίνουν τα δικαιώματά τους και οι ίδιες οι υπάρξεις του ξανά στο φως, είναι σημαντικό με όποιο τρόπο κι αν γίνεται.


Πηγή: hitandrun.gr