Όπως είναι ήδη γνωστό από χθες, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 72 ετών, ο σπουδαίος συνθέτης και μουσικός ερευνητής Χριστόδουλος Χάλαρης.

Μια ιστορία για την ελληνική μουσική

Ψηφιοποιώντας πριν από λίγο καιρό το υλικό από τις ταινίες (μπομπίνες) του αρχείου του Σταύρου Κουγιουμτζή, ανάμεσα σε δικά του τραγούδια, πρόβες κλπ, ανακάλυψα κάποιες από τις εκπομπές που πραγματοποίησε ο Χριστόδουλος Χάλαρης στο Δεύτερο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας. Δυστυχώς στις ταινίες δεν αναγράφεται η ακριβής χρονολογία ηχογράφησης των εκπομπών, εικάζω όμως, ακούγοντας το υπόλοιπο υλικό των ταινιών, πως πραγματοποιήθηκαν στα μέσα της δεκαετίας του ’70.

Ρωτώντας σχετικά τη σύζυγο του Σταύρου Κουγιουμτζή, την Αιμιλία, με πληροφόρησε πως ο Κουγιουμτζής λάτρευε τον Χάλαρη και το έργο του, γι’ αυτό αγόραζε πάντα τους δίσκους του και ήταν φανατικός ακροατής των εκπομπών του. Οι δυο τους δεν ήταν στενοί φίλοι, αλλά υπήρχε μεταξύ τους σχέση αλληλοεκτίμησης.

Σ’ αυτές τις εκπομπές λοιπόν, που είχαν τίτλο «Μια ιστορία για την ελληνική μουσική», ο Χριστόδουλος Χάλαρης παρουσίασε τον τρόπο που διαμορφώθηκε η ελληνική μουσική από τους πρωτοχριστιανικούς χρόνους μέχρι τον 19ο αιώνα. Σε μια από αυτές, αναφέρεται στα συστήματα γραφής των βυζαντινών, ενώ συμμετέχει μικρή ορχήστρα βυζαντινών οργάνων, ο πρωτοψάλτης και σολίστας του ψαλτηρίου Βασίλης Νόνης, η Άννα Νόνη και ο Χρήστος Δρεμέτσικας.

Στο video μπορείτε να ακούσετε ολόκληρη την εκπομπή, αφού ευχαριστήσω, για μια ακόμη φορά, την οικογένεια του Σταύρου Κουγιουμτζή για την παραχώρηση.


Πηγή: ogdoo.gr