Η Φλέρυ Νταντωνάκη στα 12 τραγούδια του Γιώργου Ποταμιάνου - Ειδήσεις Pancreta
Ο Γιώργος Ποταμιάνος ασχολήθηκε με το τραγούδι από μεράκι, μιας και υπήρξε εφοπλιστής πλοιοκτήτης.
 

Τα «12 τραγούδια» του με την αέρινη φωνή της Φλέρυς κυκλοφόρησαν το 1972. Σχεδόν στο σύνολό τους ήταν παλιότερα, συμπαθητικά, τραγούδια, του συνθέτη που είχε εμφανιστεί στο τραγούδι στα τέλη της δεκαετίας του ’50. Τα περισσότερα από τα συγκεκριμένα τραγούδια είχαν δισκογραφηθεί προηγουμένως με τις φωνές της Εύης Μυλοπούλου, της Ζωής Φυτούση, του Σάκη Παπανικολάου, της Λίτσας Διαμάντη και του Γιάννη Καλατζή, αλλά – αν και και υπό την επιρροή της εν γένει ηχητικής αισθητική της εποχής, με τις φαρφίσες κ.λ.π. – η Φλέρυ τα αγκάλιασε με τη φωνή και την αύρα της κάνοντάς τα ακριβά!

Για την γνωριμία του με την Φλέρυ ο Γιώργος Ποταμιάνος θυμάται: «Γνώρισα τη Φλέρυ Νταντωνάκη σε σπίτι Αμερικανών φίλων της, εδώ στην Αθήνα. Είχε μαζί της την κιθάρα, άρχισε να τραγουδάει κι έμεινα κατάπληκτος με τη φωνή της. Επί τόπου της πρότεινα να γυρίσουμε έναν δίσκο και πολύ γρήγορα πήγαμε στον Μάκη τον Μάτσα. Ενθουσιάστηκε κι αυτός αμέσως κι έτσι κάναμε τον δίσκο που ονομάστηκε Φλέρυ».


Ο συγκεκριμένος δίσκος είχε πρωτοκυκλοφορήσει σαν τουριστικός με την ετικέτα της Margophone. Αυτά ήταν τα ήθη και το τοπίο του τραγουδιού, τότε. Δεν είχαν αποσαφηνιστεί και αξιολογηθεί, ακριβώς, τα πραγματικά μεγέθη, με τρόπο, δηλαδή, που να προασπίζονταν αισθητικά και καλλιτεχνικά. Όσον αφορά τη Φλέρυ, τον ίδιο καιρό σφράγιζε με την παρουσία της τον «Μεγάλο Ερωτικό» του Μάνου Χατζιδάκι, με τον οποίο είχαν γνωριστεί στην Αμερική. Ήταν, άλλωστε, η πρώτη εποχή της στην Ελλάδα μετά από την πολυετή παρουσία της στις μουσικοθεατρικές σκηνές και τα πάλκα του Νέου Κόσμου.

Τα τραγούδια του δίσκου κατά σειρά, με κάποια στοιχεία για τις πρώτες εκτελέσεις:

01 Στον Πειραιά στο Πασαλιμάνι 1ο βραβείο στο «Φεστιβάλ Πειραιώς» το 1970, την ίδια χρονιά ηχογραφήθηκε στην Minos με τον Γιάννη Καλατζή και την ορχήστρα του Γιώργου Μαλλίδη.
02 Το τραγούδι του Μπαρμπαλιά 1η εκτέλεση σε δίσκο Columbia το 1963 με τη Ζωή Φυτούση και την ορχήστρα του Λέανδρου Κοκόρη.
03 Πάρ’ έν’ αστέρι - πάρ’ έν’ αστέρι
04 Κατάρτια στον ήλιο 1η εκτέλεση σε δίσκο Columbia το 1963 με τη Ζωή Φυτούση και την ορχήστρα του Λέανδρου Κοκόρη. Το 1964 το ηχογράφησε και το Τρίο Μπελκάντο στην Αμερική.
05 Πρωί-πρωί 1η εκτέλεση στην Columbia με τον Σάκη Παπανικολάου και την ορχήστρα του Σπύρου Πιπεράκη το 1966 και 2η εκτέλεση στην Minos με την Λίτσα Διαμάντη το 1970.
06 Φλέρυ Πρωτότυπο, προσωπικό, βιογραφικό κατά μια έννοια, τραγούδι με τη Φλέρυ.
07 Τι τα θέλεις τα λόγια Στίχοι: Θάνου Σοφού.
08 Η πόρτα 1η εκτέλεση σε δίσκο Columbia το 1963 με τη Ζωή Φυτούση και την ορχήστρα του Λέανδρου Κοκόρη.
09 Είν’ η νύχτα στα νερά της Στίχοι: Θάνου Σοφού. Από το 8ο Φεστιβάλ Μεσογειακού Τραγουδιού Βαρκελώνης 1966 με ερμηνευτές τη Ζωζώ Κυριαζοπούλου και τον Σάκη Παπανικολάου. 1η ηχογράφηση σε δίσκο Columbia με τον Σάκη Παπανικολάου και την ορχήστρα του Σπύρου Πιπεράκη την ίδια χρονιά.
10 Το μεγάλο μου ερωτηματικό
11 Περαστικά-περαστικά Από το 3ο Φεστβάλ Τραγουδιού του Ε.Ι.Ρ 1961 με την Εύη Μυλοπούλου η οποία το ερμήνευσε και σε δίσκο Columbia με την ορχήστρα του Τάκη Αθηναίου.
12 Πλάι στη θάλασσα 1η εκτέλεση σε δίσκο Columbia το 1963 με τη Ζωή Φυτούση και την ορχήστρα του Λέανδρου Κοκόρη.

Η μαρτυρία του Γιώργου Ποταμιάνου προέρχεται από το ντοκιμαντέρ του Αντώνη Μποσκοΐτη «Φλέρυ - Τρελή του φεγγαριού».

Πηγή: ogdoo.gr