Δρομολογείται το Μουσείο Μουσικών στην Κίσσαμο - Ειδήσεις Pancreta

Η μελέτη για τη δημιουργία Μουσείου Μουσικών Κρήτης στο χωριό Λουσακιές Κισάμου θα παρουσιαστεί την Παρασκευή 19 Οκτωβρίου. Η πρόταση για δημιουργία του Μουσείου Μουσικών Κρήτης θα συνθέσει ένα πρωτοποριακό, πολυσυλλεκτικό και βιώσιμο χώρο, ο οποίος θα «στεγάσει» τη μουσική, το τραγούδι και τη χορευτική κρητική παράδοση.

Ο χώρος ο οποίος προτείνεται για να στεγαστεί το Μουσείο, είναι το συγκρότημα του Δημοτικού Σχολείου της κοινότητας των Λουσακίων το οποίο υπάγεται στον Δήμο Κισάμου. Εκτός από την αξιοποίηση του συγκεκριμένου κτιριακού αποθέματος, το συγκρότημα δίνει τη δυνατότητα χρήσης του περιβάλλοντα – προαύλιου χώρου, ο οποίος και σήμερα χρησιμοποιείται ως χώρος εκδηλώσεων.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης:

moysiko-mouseio-programma Το πρόγραμμα της εκδήλωσης |
 

Η μελέτη για τη δημιουργία του Μουσείου περιλαμβάνει τρία βασικά τμήματα: 

  • Αρχιτεκτονική μελέτη: Αφορά τη διαμόρφωση του χώρου του παλιού δημοτικού σχολείου σε σύγχρονο Μουσείο. Το μουσείο θα αναπτυχθεί σε δύο ορόφους και θα περιλαμβάνει τον κεντρικό χώρο, μόνιμο εκθεσιακό χώρο, χώρο περιοδικών εκθέσεων, εργαστήρια, χώρο ηχοληψιών, αίθουσα και υποδομές για Άτομα με Αναπηρίες και όλους τους απαραίτητους κοινόχρηστους χώρους.
  • Μουσειολογική μελέτη: Το μεγαλύτερο μέρος του Μουσείου θα είναι ψηφιακό, θα αλλάζει συνεχώς εκθέσεις και θα εμπλουτίζεται.
  • Εθνομουσικολογική μελέτη: Πρόκειται για το επιστημονικό κομμάτι και αφορά την έρευνα όλης της μουσικής παράδοσης της Κρήτης, αλλά και της Μεσογείου. Φοιτητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό θα μελετούν τη μουσική της Κρήτης (από παλιούς και νέους μουσικούς) με οδηγό το βιολί. 

Η ιδέα για τη δημιουργία Μουσείο Μουσικών στις Λουσακιές άρχισε να σχηματοποιείται σε πρώτο στάδιο όταν το 1999 ξεκίνησε μια μελέτη για τη μουσική και τον χορό από το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο της Αθήνας στο πλαίσιο έρευνας της καθηγήτριας Ρένας Λουτζάκη. Παράλληλα και οι δράσεις του Πολιτιστικού Συλλόγου Λουσακιών με άξονα τη μουσική παράδοση έδωσαν νέα ώθηση στη διερεύνηση του τοπικού πολιτισμού. 

Η έκθεση του Μουσείου θα βασίζεται κατ’ εξοχήν στη χρήση αλληλεπιδραστικών εκθεμάτων και εκθεμάτων που ενθαρρύνουν την ομαδική ενασχόληση και κατ’ επέκταση της κοινωνική αλληλεπίδραση.

moysiko-mouseio

Σύμφωνα με την πρόταση, οι κυριότερες καινοτομίες του έργου είναι:

  1. Eίναι το πρώτο έργο σε εθνικό επίπεδο που έχει σαν επίκεντρο τον άνθρωπο και την δικτύωση του στο χώρο, στη μουσική ,στο χορό , στο τραγούδι, στα πανηγύρια ,στις γιορτές, στους γάμους και γενικά στα ήθη και τα έθιμα.
  2. H υλοποίηση του είναι  αποτέλεσμα  της σύνδεσης της τοπικής κοινωνίας και της πανεπιστημιακής κοινότητας  και ειδικότερα με το τμήμα Μουσικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και κάνει πράξη την σύνδεση του πολιτισμού με την εκπαίδευση.
  3. Στηρίζεται στη σύγχρονη τεχνολογία.
  4. Θα αποτελέσει το πρώτο μουσικό τουριστικό προορισμό επιστημονικών προδιαγραφών στη Ελλάδα.
  5. Αποτελεί ένα κομβικό έργο για την  ενδοχώρα ,την ανάπτυξη της υπαίθρου και θα δημτουργήσει σαν πρότυπο μοντέλο βιώσιμης και αειφόρου ανάπτυξης που έχει σαν βάση το πολιτισμό  και διαχέεται σε άλλους τομείς κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης όπως στη εκπαίδευση, στη  αγροτική οικονομία, στο τουρισμό, στην απασχόληση.

Οι στόχοι του έργου μπορούν να επιτευχθούν μέσω της ανάδειξης της μουσικής παράδοσης του τόπου και της ευρύτερης περιοχής μέσα από τις προσωπικές ιστορίες ξεχωριστών μουσικών, είτε βρίσκονται ακόμα εν ζωή είτε όχι, καθώς και μέσω της σημασίας της μουσικής παράδοσης, του χορού και των παραδοσιακών χορευτικών πρακτικών.

Πηγή


Πηγή: pancreta