Νίκος και Γιάννης Ξυλούρης: Ζωντανή ηχογράφηση σε παρέα στα Ανώγεια το 1973! - Ειδήσεις Pancreta

Τον Σεπτέμβριο του 1973, μετά από ένα διάστημα εξαιρετικά επιτυχημένων καθημερινών παραστάσεων με ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΜΑΣ ΤΣΙΡΚΟ στο θέατρο από τις 22 Ιουνίου, σε ένα μικρό διάλειμμα, ο Νίκος Ξυλούρης – που συμμετείχε στην παράσταση ως τραγουδιστής – βρέθηκε στα Ανώγεια με την οικογένειά του για ολιγοήμερες διακοπές.

Εκεί, στο «φυσικό του περιβάλλον», σε μία μικρή παρέα φίλων – μεταξύ των οποίων και το ζευγάρι Κώστα Καζάκου & Τζένης Καρέζη (1934-1992), πρωταγωνιστών της παράστασης και θιασαρχών, όπως επίσης και ο συγγραφέας του έργου, Ιάκωβος Καμπανέλλης (1921-2011) – ο Νίκος τραγούδησε και έπαιξε με τη λύρα του κάποια από τα πιο χαρακτηριστικά κομμάτια του ρεπερτορίου του για εκείνη την περίοδο. Στην παρέα βρισκόταν επίσης η κοινή φίλη τους, ραδιοφωνική παραγωγός Ρηνιώ Παπανικόλα (1936-2001) η οποία ηχογράφησε τμήμα της έκτακτης αυτής εμφάνισης σε μαγνητοταινία, το οποίο παρουσιάζουμε για πρώτη φορά στην αρχική του μορφή, με την παρούσα δημοσίευση.

Τον Νίκο Ξυλούρη συνοδεύει στο λαγούτο ο αδερφός του και συνεργάτης του από τις αρχές της δεκαετίας του ’50, Γιάννης Ξυλούρης ή Ψαρογιάννης. Λαγούτο έπαιξε επίσης ο φίλος και συνεργάτης του Νίκου, Στέλιος Αεράκης. Στα ριζίτικα τραγούδια συνοδεύουν μέλη της παρέας. Παρών ήταν και ο στενός φίλος του Νίκου, Γιώργος Ξυλούρης (Μάγκας), τον οποίο προσφωνεί σε κάποια στιγμή.

Στην ηχογράφηση συνολικής διάρκειας 29μισι λεπτών ακούγονται τα παρακάτω κομμάτια:

1) Ανυφαντού (κοντυλιές)
2) Ο αντρειωμένος (ριζίτικο & συρτά)
3) Σε ψηλό βουνό (ριζίτικο)
4) Ο άντρας κάνει τη γενιά (συρτά)
5) Αγρίμια κι αγριμάκια μου (ριζίτικο)
6) Πότε θα κάνει ξαστεριά (ριζίτικο)

πηγή: facebook.com/NikosXylouris.OfficialPage


Πηγή: rethemnos.gr