Κάλεσμα παγκόσμιας αδελφοσύνης στην Κνωσό - Ειδήσεις Pancreta

Κάλεσμα παγκόσμιας αδελφοσύνης αποτελεί η σημαντική μουσική εκδήλωση με τον Δημήτρη Ζαϊμάκη, για τον πολιτισμό και τους πρόσφυγες, που συνδιοργανώνουν έξω από τον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού με την τεράστια συμβολική σημασία σε παγκόσμιο επίπεδο η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Ηρακλείου (ΔΗΚΕΗ), ο όμιλος UNESCO Κνωσού και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κνωσού αύριο (Παρασκευή) στις 8 το βράδυ.

Συγκεκριμένα θα πραγματοποιηθεί μουσική συναυλία με τον τίτλο «Πέραν, τραγούδια της πατρίδας και του ονείρου» με τις σχολικές χορωδίες του 2ου και 49ου Δημοτικού Σχολείου Ηρακλείου υπό τη διεύθυνση του μουσικού Δημήτρη Ζαϊμάκη, με έργα των Ελύτη, Καζαντζάκη, Παλαμά, Γκάτσου, δημοτικά τραγούδια, την Τετραφάρμακο του Επίκουρου, το Πέραν του Παναγιώτη Γεωργουδή, Δροσίνη, Παπαντωνίου.

Ο πολιτισμός κρίνεται κάθε φορά από την προστασία και την ανάδειξη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

Οι πρόσφυγες είναι σήμερα οι ξεριζωμένοι και διωκόμενοι από τη γη τους και χρειάζονται την αλληλεγγύη και την αγάπη μας να νιώσουν την ελευθερία και την κοινωνική στήριξη, όπως κάθε πολίτης. Οι πρόσφυγες δεν είναι κατάρα, είναι η ελπίδα της ανθρωπότητας για την πορεία προς έναν νέο παγκόσμιο ανθρωπισμό στη βάση των οικουμενικών αξιών που δημιούργησε ο ελληνικός πολιτισμός και επανέφερε στο προσκήνιο ο Ευρωπαϊκός Διαφωτισμός.

Οι πρόσφυγες είναι το μέτρο της ανθρωπιάς μας και το κλειδί προς μια ευρύτερη απελευθερωτική αυτογνωσία. Η υψηλή ποίηση που θα ακουστεί μελοποιημένη στη συναυλία μαζί με τη μουσική είναι η μεγάλη αγκαλιά που χωρά όλη την ανθρωπότητα με κοινωνούς σε αυτήν τη γιορτή της αδελφοσύνης των λαών τους μαθητές των δημοτικών σχολείων που θα τραγουδήσουν τα μουσικά κομμάτια.

Ο καταξιωμένος μουσικός Δημήτρης Ζαϊμάκης με διεθνή παρουσία που οραματίστηκε αυτό το πολυσήμαντο γεγονός σημειώνει: «Δουλεύουμε για τους επόμενους. Κάθε γενιά δουλεύει για τους επόμενους. Έτσι βιώνεται η ενότητα της κοινωνίας, έτσι είμαστε ένα, οι προηγούμενοι και οι ερχόμενοι. Τραγουδάμε τη "μουσική" που μας κληροδότησαν οι πρόγονοι, όπως και εμείς θα κληροδοτήσουμε τη "μουσική" μας σε εκείνους που θα έρθουν μετά από μας με βάση τις αξίες της οικουμενικότητας».

Αναλυτικά το πρόγραμμα έχει ως εξής:

Μήλο μου κόκκινο παραδοσιακό

Λεμονάκι παραδοσιακό

Μπρατσέρα παραδοσιακό

Σε καινούρια βάρκα παραδοσιακό

Λιανοτράγουδα στίχοι: Δημοτικά δίστιχα, μουσική Μάνος Χατζιδάκις

Δεν ήταν νησί στίχοι: Φράσεις από το βιβλίο του Νίκου Καζαντζάκη, Καπετάν Μιχάλης, μουσική: Μάνος Χατζιδάκις

Περσεφόνη στίχοι Νίκος Γκάτσος, μουσική Μάνος Χατζιδάκις

Χρυσαλιφούρφουρο στίχοι Μαριανίνα Κριεζή, μουσική Νίκος Κυπουργός

Tourdion-Το ποτάμι γαλλικό μεσαιωνικό

Ποταμάκι στίχοι Ζαχαρίας Παπαντωνίου, μουσική Δημήτρης Ζαϊμάκης

Βαθρακοί στίχοι Ζαχαρίας Ππαντωνίου, μουσική Δ. Ζαϊμάκης

Ελιά στίχοι Κωστής Παλαμάς, μουσική Δημήτρης Ζαϊμάκης

Mo li hua (γιασεμί) παραδοσιακό κινέζικο

Allergia στίχοι Rene Dupere μουσική Franco Dragone

Κορίτσι στίχοι Οδυσσέας Ελύτης, μουσική Δημήτρης Λάγιος

Κισσός στίχοι Γεώργιος Δροσίνης, μουσική Δημήτρης Ζαϊμάκης

Πέραν στίχοι Παναγιώτης Γεωργουδής / Τετραφάρμακος Επικουρου, μουσική Δημήτρης Ζαϊμάκης

Χορωδιακή προσαρμογή διεύθυνση: Δημήτρης Ζαϊμάκης.

Πηγή


Πηγή: pancreta