Η συνάντηση των παραδόσεων! - Ειδήσεις Pancreta
Ο 43χρονος Στέλιος Πετράκης, ένας από τους πιο ιδιαίτερους συνθέτες κρητικής μουσικής της γενιάς του, παρουσιάζει ένα πρότζεκτ –μαζί με τους Efrén Lopez και Bijan Chemirani– ενώνοντας την κρητική μουσική με ήχους από τη μεσαιωνική Ευρώπη και την περσική μουσική παράδοση, σε μια εκδήλωση στο Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» στα πλαίσια του «Summer Nostos Festival»
 
Ο Στέλιος Πετράκης γεννήθηκε το 1975 και μεγάλωσε στη Σητεία της Κρήτης.

Είναι συνθέτης, οργανοποιός και οργανοπαίκτης και είναι ένας από τους πιο γνωστούς συνθέτες κρητικής μουσικής της γενιάς του. Από μικρή ηλικία έχει διδαχθεί λύρα δίπλα από αξιόλογους δασκάλους και έχει μελετήσει τις μουσικές παραδόσεις της Ανατολίας, την κλασσική κοσμική και θρησκευτική μουσική της Πόλης αλλά και την παραδοσιακή μουσική του Ελλαδικού χώρου.

Έχει συνεργαστεί σε συναυλίες και ηχογραφήσεις με σημαντικούς μουσικούς –όπως ο Ross Daly, ο Efren Lopez, ο Sylvain Barou και η Κρίστη Στασινοπούλου– αλλά και της Παραδοσιακής μουσικής –Γιώργης Ξυλούρης, Βασίλης Σταυρακάκης, Χρήστος Τσιαμούλης– και με Έλληνες μουσικούς και συνθέτες –Χρίστος Λεοντής, Σταμάτης Σπανουδάκης, Αχιλλέας Περσίδης, Χαΐνηδες– καθώς και με τον κορυφαίο Ισπανό τραγουδιστή Manolo Garcia.

«Ο Στέλιος Πετράκης συνθέτει μουσική επηρεασμένη τόσο από την Κρήτη, την ιδιαίτερη πατρίδα του, όσο και από άλλες μουσικές παραδόσεις της Ελλάδας, της Μικράς Ασίας, της Κωνσταντινούπολης και του Ιράν. Έχει βγάλει τρία σόλο άλμπουμ σε συνεργασία με σημαντικούς εκπροσώπους της κρητικής μουσικής σκηνής.

Το τελευταίο του άλμπουμ με τίτλο «Ωρίων» συμπεριλήφθηκε στην 10άδα των κορυφαίων δίσκων του βρετανικού περιοδικού Songlines για το 2009, ενώ ο αμερικανικός οργανισμός Just Plain Folks ανακήρυξε το άλμπουμ No1 στην κατηγορία World Music το 2009» όπως διαβάζουμε στο ενημερωτικό σημείωμα των διοργανωτών.

Έχει ιδρύσει το «Κρητικό Κουαρτέτο», ένα μουσικό σχήμα που ταξιδεύει τους κρητικούς ρυθμούς και χορούς στα μεγαλύτερα φεστιβάλ του κόσμου και σε χώρες όπως η Ινδία, οι ΗΠΑ, η Μαλαισία, η Γαλλία και το Μαρόκο και διατηρεί στο Ηράκλειο Κρήτης εργαστήρι κατασκευής μουσικών οργάνων όπου φτιάχνει διάφορους τύπους λύρας, λαούτου και saz.

Ο ίδιος μαζί με τον Βαλενσιάνο πολυοργανίστα Efren Lopez και τον Γάλλο μουσικό κρουστών Bijan Chemirani, –ο οποίος σήμερα θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της περσικής μουσικής παράδοσης– έχουν σχηματίσει ένα τρίο οργανικής μουσικής.

Την τετάρτη 20 Ιουνίου, στην Σκηνή στο Κανάλι στο Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» θα παρουσιάσουν μια μουσική εκδήλωση όπου «Η κρητική μουσική συναντά ήχους από τη μεσαιωνική Ευρώπη και την περσική μουσική παράδοση».

Το πρότζεκτ των τριών καλλιτεχνών περιλαμβάνει μουσικές συνθέσεις βασισμένες σε ρυθμούς και κλίμακες από διαφορετικές μουσικές παραδόσεις, συμπεριλαμβανομένων ήχων από την Κρήτη και άλλα ελληνικά νησιά, την Τουρκία, το Ιράν και τη μεσαιωνική Ευρώπη.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται στα πλαίσια του «Summer Nostos Festival» ενώ περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα των διοργανωτών
www.snfestival.org

πηγή


Πηγή: pancreta