Ηράκλειο: Εγκαινιάστηκε η έκθεση με τα κλεμμένα αρχαία από τους Ναζί - Ειδήσεις Pancreta

Εγκαινιάστηκε στο Ηράκλειο η έκθεση όπου παρουσιάζονται 34 αρχαία έργα τα οποία φυγαδεύτηκαν παράνομα από Γερμανούς αξιωματικούς την περίοδο της Γερμανικής Κατοχής.

Τα 26 από αυτά τα έργα επαναπατρίστηκαν τον Νοέμβριο του 2017, από το Αρχαιολογικό Ινστιτούτο του Γκρατς όπου και παρέμεναν και τα υπόλοιπα επτά είχαν επαναπατριστεί σε διαφορετικές χρονικές συγκυρίες από το 1948 έως τις μέρες μας.   

Τα εγκαίνια της έκθεσης με τίτλο «Κρητικές αρχαιότητες. Στο δρόμο της επιστροφής» πραγματοποιήθηκαν στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, παρουσία της Γ.Γ. του Υπουργείου Πολιτισμού, του περιφερειάρχη Κρήτης και πολλών άλλων φορέων και πολιτών.

Ο περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης ζήτησε την επιστροφή του συνόλου των κλαπέντων, από τους Γερμανούς κατακτητές, αρχαιολογικών θησαυρών της Κρήτης, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Είναι ιδιαίτερα σημαντικό που σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα που εκλάπησαν από τους Γερμανούς κατακτητές επιστρέφουν στην Κρήτη και μάλιστα 26 από αυτά από την Αυστρία και το πανεπιστήμιο του Γκρατς. Θεωρώ επίσης πολύ σημαντικό να ληφθεί μέριμνα και να επιστρέψουν από το εξωτερικό στο φυσικό τους χώρο στην Κρήτη το σύνολο των αρχαιολογικών θησαυρών που εκλάπησαν κατά τη Γερμανική Κατοχή ή διαχρονικά από αρχαιοκάπηλους».

perifereiarxis-ekthesi Ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης στην έκθεση με τα 34 αρχαία έργα τα οποία επαναπατρίστηκαν |
 

Ο κ. Αρναουτάκης ευχαρίστησε τον καθηγητή του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου του Πανεπιστημίου του Γκρατς της Αυστρίας Δρ. Peter Scherrer, ο οποίος είχε την πρωτοβουλία για την πρόσφατη επιστροφή των 26 αντικειμένων. «Ευχαριστούμε τον κ.καθηγητή και το Ινστιτούτο που ήρθαν τα 26 αντικείμενα και εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου. Η αρχαιοκαπηλία υπήρξε και παραμένει, μεγάλο πρόβλημα για τον τόπο μας που πρέπει να αντιμετωπιστεί και ευχή μας είναι να συνεχίσει ο επαναπατρισμός των αρχαιολογικών θησαυρών της Κρήτης και γενικότερα της χώρας».

Η Γ.Γ Υπουργείου Πολιτισμού Δρ. Μαρία Βλαζάκη στην ομιλία της τόνισε την αξία των εκθεμάτων και την σημασία του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου, το οποίο εμπλουτίστηκε λόγω των επαναπατριζόμενων εκθεμάτων. 

Τέλος, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Graz Δρ. Peter Scherrer υπογράμμισε πως τόσο ο Μινωικός όσο και ο Ελληνικός πολιτισμός στο σύνολο του, αποτελούν θεμέλια του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού. Εμφανώς συγκινημένος τόνισε πως τα αντικείμενα που επέστρεψαν είναι όπως τα όργανα ενός ανθρωπίνου σώματος που δεν μπορούν να απουσιάζουν για να λειτουργεί το σώμα, όπως ένιωσε ο ίδιος ότι ισχύει κατά την επίσκεψη και ξενάγηση που είχε με την σύζυγό του στην Κνωσό. 

πηγή


Πηγή: pancreta