«Να μπει ο Νίκος Ξυλούρης στο Πολιτιστικό Κέντρο Ηρακλείου» - Ειδήσεις Pancreta

Πρόταση για ονοματοδοσία αίθουσας του Πολιτιστικού Κέντρου Ηρακλείου σε «Νίκος Ξυλούρης», κατέθεσε η παράταξη «Ηράκλειο - Ανοιχτοί Ορίζοντες» του Γιάννη Κουράκη. 

Όπως αναφέρεται στην πρόταση, πρόκειται για μία παράλειψη αναγνώρισης της αξίας του και γίνεται λόγος για «αντίδωρο» στον άνθρωπο ο οποίος πρόσφερε τόσα πολλά στο νησί.

Αναλυτικά το κείμενο της πρότασης:

Η Κρήτη και το Ηράκλειο τηρούν διαχρονικά μια μακρά παράδοση απόδοσης τιμής στους πολίτες εκείνους που με την προσωπικότητα, το έργο και τη συνολική τους προσφορά έχουν τιμήσει το γενέθλιο τόπο τους και τον έχουν κάνει ευρύτερα γνωστό. 

Τέτοιας τιμής έχουν τύχει μεγάλοι δημιουργοί, όπως ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος, ο Νίκος Καζαντζάκης, ο Μάνος Χατζηδάκης και άλλοι, τα ονόματα των οποίων έχουν ήδη δοθεί σε χώρους πολιτισμού και πύλες εισόδου του νησιού μας  (αεροδρόμια) κλπ., προκειμένου να κρατήσουμε εις το διηνεκές ζωντανή τη μνήμη και την προσφορά τους στον τόπο μας.

Κρίνοντας με βάση αυτήν την παράδοση αλλά και την δικαιοσύνη, η παράταξή μας θεωρεί ότι υπάρχει μια μεγάλη παράλειψη απέναντι σε ένα σπουδαίο συμπατριώτη μας, το Νίκο Ξυλούρη. Τον άνθρωπο, στο πρόσωπο του οποίου βρήκε την έκφρασή της η Κρήτη και ο οποίος σε δύσκολους καιρούς τραγούδησε με την Αρχαγγελική φωνή του για τη λευτεριά, τη δημοκρατία, τους αγώνες, την αγάπη, τη λεβεντιά. Με μία φράση για την Κρήτη και ότι καλό περικλείει η έννοια αυτή. 

Του οφείλουμε λοιπόν, τουλάχιστον ένα μικρό «αντίδωρο» για όσα έχει προσφέρει στον τόπο μας, αλλά και στον καθένα από μας ξεχωριστά. Και ένα τέτοιο «αντίδωρο», θεωρούμε πως είναι η επίδοση του ονόματός του σε μια από τις αίθουσες του Συνεδριακού-Πολιτιστικού κέντρου, στη μεγάλη αίθουσα του οποίου έχει δοθεί με απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου, το όνομα του αείμνηστου δωρητή Ανδρέα Καλοκαιρινού.

Ας μην μας διαφεύγει άλλωστε ότι «οι άνδρες συγκροτούν τις πόλεις» (Αι γαρ πόλεις εισ’ άνδρες) κατά τον Ευριπίδη.

πηγή


Πηγή: pancreta